În topul legumelor ce au efect anticancerigen, vinetele ocupă locul 2, după varză. Dieta cu vinete calmează stările de nervozitate și reduce colesterolul. Aceste legume sunt sățioase și potolesc rapid foamea. În plus, vinetele au puține calorii: aproximativ 20 - 23 kcal la 100 g parte comestibilă.

Vinetele conțin: apă (93%), vitamine - A, B1, B2, C (6 mg), minerale - potasiu (220 mg), sulf, calciu, fosfor, magneziu, iod și zinc. Este utilă în curele de detoxificare, în dieta astmaticilor, diabeticilor,  supraponderalilor și a bolnavilor cu afecțiuni respiratorii, deoarece fluidizează secrețiile.

Specialiștii recomandă consumul vinetelor coapte. Cercetările arată că preparatele prăjite conțin  substanțe toxice și cancerigene. Substanțele amare prezente în vinete au efecte benefice asupra metabolismului, întărind sistemul imunitar și creând o stare de liniște și relaxare.

Sucul vinetelor este util pentru curățarea ficatului și a pancreasului. S-a constatat că pentru a preveni cancerul și fenomenul îmbătrânirii premature, vitaminele din legume, îndeosebi cele din compoziția vinetei sunt mai eficiente față de cele care se găsesc în fructe. Vinetele pregătite la grătar în amestec cu salată verde conțin puține calorii și au un efect relaxant asupra organismului.

Sfaturi culinare
Salata de vinete este gustoasă dacă se adaugă în locul maionezei iaurt și busuioc măcinat. În așa fel ficatul nu are de suferit. Tipul dat de salată se apreciază la mesele festive și nu provoacă indigestii. Vinetele la grătar, asezonate cu pui sau pește alb sunt o mâncare ideală și pentru persoanele cu un stomac sensibil la prăjeli. Se recomandă mai ales persoanelor obeze.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment