Dacă vă hotărâţi să deveniţi vegetarian, este foarte important să ştiţi ce înseamnă acest regim alimentar. Există nenumărate legende despre relele care vă aşteaptă dacă nu consumaţi carne.

Nici una dintre ele nu are un suport real, însă doctorii, soacrele şi bunicile continuă să le istorisească. Nu vă veţi simţi slăbit dacă nu mai consumaţi came şi nici nu veţi deveni impotent (dacă sunteţi bărbat) sau nefertilă (dacă sunteţi femeie). Miliarde de oameni sunt sănătoşi, puternici, virili, fertili, inteligenţi şi vegetarieni activi.

Doar pentru că eliminaţi carnea de vită, de porc, de pui şi peştele din mesele zilnice nu înseamnă că trebuie să vă îngrijoraţi de sănătatea dvs.; în realitate sunt şanse mari să fiţi mai sănătoşi dacă eliminaţi grăsimile saturate.

Vegetarienii se îmbolnăvesc mai rar de inimă şi de cancer la stomac sau de colon şi suferă mai puţin de hipertensiune arterială decât cei care consumă carne. Vitaminele D şi B12 sunt singurele substanţe nutritive care pot prezenta deficienţe, însă această problemă poate fi depăşită cu uşurinţă.

Copiii şi adolescenţii vegetarieni au nevoie de un regim alimentar bogat în energie. Produsele lactate, nucile, seminţele, grăsimile şi uleiurile oferă multe calorii, fără a lăsa senzaţia de saţietate. Din acest motiv, este greu să vă creşteţi copiii printr-o dietă complet vegetariană (adică fără ouă şi produse lactate), iar eu în mod cert nu recomand acest lucru.

Pentru a avea tot necesarul de proteine alimentaţia zilnică trebuie să cuprindă obligatoriu cereale şi boabe, produse lactate, nuci, seminţe, fructe şi legume.

Majoritatea doctorilor îşi fac griji că pacienţii lor vegetarieni ar putea deveni anemici, pentru că sursa fierului este asociată în mod tradiţional cu ficatul şi carnea. Există suficient de mult fier în pâinea integrală, în cereale şi în legumele cu frunze verde închis, pe care un vegetarian grijuliu le consumă din plin.

Deoarece vitamina C favorizează absorbţia fierului - şi, din nou, un vegetarian priceput ar consuma de obicei mult mai multe fructe proaspete decât un consumator de carne - anemia este rar o problemă pentru vegetarieni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment