Mazărea este fără îndoială cea mai populară leguminoasă consumată în prezent în Marea Britanie, însă, din păcate majoritatea oamenilor o consumă doar conservată. Nimic nu se compară cu minunata aromă a mazării de grădină.
Boabele de mazăre, o sursă excelentă de tiamină
Boabele de mazăre sunt o sursă excelentă de tiamină (vitamina B1), 100 g oferind o concentraţie mai mare decât necesarul zilnic. Mai sunt şi o sursă valoroasă de acid folic, oferă o cantitate utilă din vitaminele A şi C şi proteine, dar trebuie combinate cu cereale precum orezul, pastele sau pâinea pentru a obţine cantitatea necesară de proteine.

Pentru că zaharurile din mazăre încep să se transforme în amidon la scurt timp după recoltă, mulţi preferă gustul dulce al mazării congelate. Tehnologia modernă permite ca mazărea îngheţată imediat după recoltă să nu îşi piardă dulceaţa şi conţinutul de vitamina C: poate rămâne îngheţată până la un an, fără să-şi piardă din substanţe.

Boabele de mazăre mangetout au o compoziţie asemănătoare cu cea a boabelor verzi. Dacă mâncaţi toată păstaia, cantitatea de vitamina A şi C pe care o consumaţi creşte considerabil. Toate soiurile de mazăre (alături de năut, care este, de asemenea, leguminoasă, folosită de anumite persoane la fel ca mazărea) este o sursă excelentă de fibre de regim.

Ştiaţi că...
  • Energie / 100g - 83kcal;
  • Este bogată în ti amină şi acid folic;
  • Este bună în caz de stres, tensiune şi pentru digestie;
  • Se recomandă să se consume foarte proaspete sau congelate;
  • Boabele de mazăre conţin o cantitate mare de fitaţi, substanţe care pot reduce absorbţia unor minerale ca fierul, calciul şi zincul, deci consumaţi şi alte legume, nu doar mazăre.

O pungă mare de boabe de mazăre congelate este cea mai ieftină compresă pentru tratarea tensiunilor, luxaţiilor, zgârieturilor, umerilor încordaţi etc. Puneţi o cârpă subţire pe piele înainte să aplicaţi compresa cu mazăre congelată. Scrieţi cu cerneală rezistentă pe pungă, pentru a nu consuma din greşeală mazărea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment