Alimentele din soia se consumă de secole în Asia, unde, la fel ca în Europa de Vest, sunt considerate de vegetarieni înlocuitoare ale cărnii.
Brânză de soia, bogată în proteine
În acest fel, ele sunt prezentate de obicei sub formă de cârnaţi de soia, chiftele de soia, cubuleţe de soia, asemănătoare la gust cu carnea de vită, şi tocătură de soia. Există nenumărate dovezi cum că efectele combinate ale reducerii consumului de carne şi creşterii consumului de boabe de soia reduce riscul apariţiei cancerului la stomac şi bolilor de inimă, dar şi al creşterii colesterolului.

Miso (pastă de boabe de soia fermentate) se prepară din boabe de soia gătite şi amestecate cu orez, orz sau chiar cu boabe de soia fermentate. Amestecul este lăsat în continuare la fermentat, până când se formează o pastă groasă şi hrănitoare.

Laptele de soia este preparat prin înmuierea, coacerea şi fermentarea boabelor de soia. Procesul de rafinare continuă apoi cu adăugarea de îndulcitori, ulei, arome şi sare. Se adaugă adesea un surplus de calciu şi poate fi transformat în brânză de soia.

Atât brânza, cât şi laptele sunt înlocuitori ideali în cazul în care aveţi alergii la produsele lactate. Tofu (brânză din lapte de soia) este preparat din lapte de soia coagulat, din care s-a eliminat zerul, brânza fiind apoi presată pentru tofu. Este absorbant şi preia aroma celorlalte ingrediente alături de care este gătit.

Japonezii nu consumă tofu în cantităţi mari, ci mănâncă bucăţele de tofu cu orez pentru a-şi asigura sursa principală de energie, alături de o gamă largă de legume. Acest amestec este foarte important, deoarece se crede că soia ar conţine o substanţă ce reduce funcţia glandei tiroide, în timp ce algele de mare, bogate în iod, stimulează activitatea acestei glande.

Ştiaţi că...
  • Tofu - Energie / 100g - 261kcal;
  • Este bogată în proteine;
  • Este bună în tratarea şi prevenirea cancerului;
  • Un înlocuitor excelent al laptelui pentru persoanele cu alergie la produsele lactate şi lapte;
  • Este bună pentru vegetarieni şi diabetici;
  • Este benefică în caz de afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială şi colesterol ridicat;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment