De ce oare în aproape toate ţările cu ieşire la Marea Mediterană locuitorii sunt mai sănătoşi decât cei din Europa de Nord, Marea Britanie şi SUA?

Răspunsul este dieta lor mediteraneeană: un regim alimentar care aproape că elimină bolile de inimă şi atacurile de cord şi scade posibilitatea apariţiei unui număr de cancere diferite. Cum este oare posibil acest lucru, când se ştie că mediteraneenii fumează şi petrec cu pate de foie gras, salamuri, brânzeturi cu mucegaiuri şi cantităţi uriaşe de vin?

Sunt două motive. În primul rând, ei consumă cantităţi foarte mari de fructe, legume şi salate bogate în antioxidanţi. În al doilea rând, regimul lor alimentar a fost mult mai puţin influenţat de tehnologia alimentară modernă, astfel că ei consumă mult mai puţine produse cu un nivel ridicat de procesare, foarte grase sau foarte dulci; la gătit folosesc ulei de măsline în locul untului sau grăsimilor vegetale hidrogenate; consumă foarte mult usturoi, care ajută la protejarea inimii şi are proprietăţi anticancerigene; mult mai mult peşte şi fructe de mare; şi cantităţi considerabil mai mici de carne roşie.

Antioxidanţii funcţionează ca o barieră de protecţie, curăţând organismul de radicalii liberi dăunători. Uleiul de măsline abundă în vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, atestat de cercetările ştiinţifice drept un aliment medicinal protector, considerat astfel şi în folclorul mediteraneean.

Proprietăţile sale antioxidante ar fi suficiente pentru a demonstra efectul său benefic pentru inimă, însă două studii recente au mai arătat şi că adepţii regimului alimentar bogat în ulei de măsline au redus considerabil colesterolul din sânge.

Nu degeaba dejunau ţăranii cretani cu o bucată de pâine şi o jumătate de pahar de ulei de măsline.

În dieta mediteraneeană găsim nenumărate reţete minunate, multe fiind preparate fără carne - paste delicioase servite cu legume sau fructe de mare; salate ingenioase; reţete cu ardei gras, vinete şi măsline; peşte la grătar sau la cuptor; preparate din orez foarte uşoare; brânzeturi din lapte de capră sau de oaie, cu un conţinut scăzut de grăsimi; şi pâine răscoaptă pregătită în casă, cu ulei de măsline şi usturoi, uleiul înlocuind de minune untul gras.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment