La fel ca plantele aromatice, mirodeniile au o istorie lungă, atât culinară, cât şi medicinală şi se pot folosi pentru a da gust preparatelor sărate sau dulci.
Mirodeniiile, apreciate pentru gust
Erau folosite iniţial pentru a ascunde mirosurile neplăcute în timpurile în care nu exista îmbutelierea, uscarea sau congelarea, deoarece unele mirodenii conţin uleiuri esenţiale care opresc dezvoltarea microorganismelor sau sunt toxice pentru acestea.

Alte mirodenii erau folosite pentru a vindeca o serie de dereglări intestinale, datorită activităţii lor antimicrobiene, iar astfel de remedii erau transmise de la o generaţie la alta. Uleiurile unor mirodenii se folosesc pentru parfumuri şi produse cosmetice.

Astfel, deşi mirodeniile au valoare nutritivă scăzută şi se folosesc doar în cantităţi mici, acestea nu trebuie considerate nesemnificative. Însă trebuie folosite cu atenţie, deoarece unele sunt toxice atât intern, cât şi extern, aşa cum se arată în descrierile individuale care urmează.

Cu parfumurile lor exotice şi gustul intens, mirodeniile sunt des folosite în bucătărie. Cel mai bun gust se obţine din mirodeniile proaspete, astfel că acestea trebuie cumpărate întotdeauna în cantităţi mici.

Pot fi achiziţionate în combinaţii (cum ar fi mirodenii mixte, pudră de curry sau garam masala), însă soluţia ideală este să le amestecaţi dumneavoastră şi să încercaţi această varietate de arome.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment