Sarea este o substanţă chimică denumită clorură de sodiu şi, deşi sodiul este necesar pentru funcţionarea eficientă a corpului, acesta poate cauza probleme.
Sarea, dăunătoare în exces
Când este în cantităţi prea mari, rinichii lucrează mai greu pentru a-l elimina, inima pompează mai mult sânge prin rinichi, iar presiunea arterială creşte. De aceea este recomandat să reducem cantitatea de sare din mâncăruri cât mai mult posibil.

Consumul de sare în exces poate provoca tensiune mare, atacuri şi infarcte. De asemenea, sarea favorizează reţinerea fluidelor, care apare în timpul menstruaţiei, şi slăbirea inimii.

Prea multă sare poate provoca apariţia cancerului la stomac, agravează astmul, provoacă pierderi de calciu şi este un factor major în apariţia osteoporozei (boala oaselor sfărâmicioase).

Profesorul MacGregor de la spitalul St. George din Londra consideră că trebuie să înjumătăţim cantitatea de sare de la 10 g la 5 g (o linguriţă) pe zi. De fapt, avem nevoie de numai 1 g.

Însă nu este atât de simplu, deoarece o mare parte din cantitatea de sare este adăugată de producătorii de alimente în timpul procesării. Este substanţa legală cea mai răspândită
dintre cele care prezintă riscuri asupra sănătăţii. Printre cele mai periculoase sunt alimentele semipreparate şi procesate. Citiţi etichetele cu atenţie.

Cu cât sarea este mai sus în lista ingredientelor, cu atât cantitatea conţinută de acel aliment este mai mare. Aveţi grijă, de asemenea, la glutamatul monosodic, zaharină, bicarbonat de sodiu, praf de copt, nitrat de sodiu, nitrit de sodiu şi multe altele; toate aceste substanţe conţin sodiu.

Producătorii de alimente specifică de obicei cantitatea în mg la 100 de g, de aceea pare mică. Înmulţiţi cu 2,5 şi obţineţi cantitatea de sare.

Ştiaţi că...
  • Este dăunătoare în exces;
  • Este necesară pentru funcţionarea sănătoasă a corpului;
  • Poate fi înlocuită în bucătărie cu plante aromatice şi condimente;
  • Consumul excesiv provoacă tensiune arterială şi infarct;
  • Agravează reţinerea fluidelor şi poate duce la apariţia cancerului la stomac şi a astmului;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment