Specialiștii spun că prima regulă pentru a slăbi sănătos este să consumăm alimentele de bază în locul celor procesate. Alimentele procesate sunt cele de tipul mezelurilor (salam, carnați, șuncă presată). Dieta zilnică a femeilor trebuie să conțină între 1200 și 1500 de calorii, iar cea a bărbaților între 1500 și 1800 de calorii. Alimentele de bază trebuie combinate astfel încât să se respecte acest număr de calorii. Dieta trebuie completată de un program susținut de exerciții fizice.
Consumul alimentelor naturale face bine sănătății
Legumele proaspete (ciupercile, roșiile, ridichile, varza, castraveții și salata verde) conțin între 8 și 35 kcal la o sută de grame. Legumele congelate și procesate trebuie ocolite deoarece conțin arome artificiale și o cantitate mare de grăsimi.

Fructele trebuie consumate după fiecare masă. Două - trei felii de ananas, un măr, trei caise, patru prune, 20 de cireșe și o jumătate de grepfrut conțin în medie 60 kcal. Cerealele pot asigura cantitatea zilnică necesară de carbohidrați. O porție de fulgi de porumb fără zahăr adăugat, de ovăz sau de musli cu grâu integral, conține în medie 125 kcal.

Cartofii fierți, cartofii noi ori orezul nerafinat pot constitui o altă sursă de carbohidrați. Pâinea sănătoasă este cea făcută din faină integrală. Laptele și produsele lactate conțin cam 100 kcal pe porție. Cele mai indicate sunt cele semi-degresate sau degresate (0,1 la sută grăsime).

Carnea cea mai indicată este cea de peste preparată la grătar, fiartă sau conservată în apă. O porție are în medie 195 kcal. Dieta săptămânală trebuie să includă una-două porții de pește, gătit fără unt sau pesmet. Băuturile cele mai sănătoase sunt apa minerală sau plată și ceaiul de fructe neîndulcit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment