Preparatele cu zinc intervin cu succes în combaterea dermatitelor, a infecțiilor cu fungi (ciuperci), a leziunilor de psoriazis, în blefarite (inflamațiile pleoapelor) sau în alopecie (căderea prematură a părului). S-a semnalat totodată, efectul său favorabil în cazul cirozei.
Consecințele deficitului de zinc
Are, de asemenea, un rol important în procesul de reproducere și în alăptare. Toare acestea fac din zinc un element indispensabil.

Consecințele deficitului de zinc
Scăderea nivelului de zinc a fost asociată cu scăderea apetitului, scăderea imunității, vindecare lentă a rănilor, defecte la naștere și probleme de sănătate ale noilor-născuți.

Semne ale carenței de zinc sunt și căderea părului, dermatite, tulburări de comportament, scăderea acuității vizuale, întârzierea maturizării sexuale.

Cantitatea de zinc din organism scade în cazul unor afecțiuni precum alcoolismul, diabetul, tumori maligne sau boli renale și hepatice.

Datorită faptului că zincul este preluat din alimentație, absorbția sa poate fi îngreunată de anumite boli gastrointestinale precum sindromul de malabsorbție, boala Chron, colite, diaree.

Surse de zinc
Necesarul de zinc al unui adult este de aproximativ 12-16 mg. Această cantitate variază în funcție de vârstă, sex, stare fiziologică. De exemplu, necesarul de zinc crește în sarcină (16 - 21 mg) și în lactație (18 - 22 mg).

Principalele surse de zinc sunt alimentele bogate în proteine animale cum ar fi carnea, peștele, fructele de mare, ouăle, produsele lactate, dar și drojdia de bere, fasolea.

Deoarece din multe diete vegetariene lipsesc aceste alimente, la vegetarieni, absorbția zincului se produce în general lent. Se apreciază că vegetarienilor le este necesar un aport de două ori mai mare decât celor care consumă alimente non-vegetariene.

Absorbția zincului este îngreunată de alimentele bogate în fibre, deoarece acestea conțin fitați ce formează cu zincul complexe insolubile.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment