Fructele de pădure sunt mici şi aromate, şi trebuie consumate proaspete, culese direct de pe lujeri, pentru a beneficia de toată savoarea şi valoarea lor nutritivă.

Sunt importante în nutriţie datorită cantităţii lor mari de vitamina C, a cantităţii suficiente de fibre solubile şi pectină, dar şi a mineralelor. Deşi sunt mult mai reduse, mineralele se absorb mai bine în organism prin intermediul vitaminei C.

Multe dintre aceste fructe de pădure - murele, afinele, merişoarele, agrişele, zmeura, căpşunile şi mai puţin cunoscutele coacăze negre - cresc şi astăzi în sălbăticie în multe ţări. Sunt fructe cu o vechime impresionantă, fiind folosite de pelerini ca remedii naturiste împotriva scorbutului.

Anumite fructe de pădure, cum ar fi merişoarele şi coacăzele negre, au întrebuinţări medicale deosebit de utile. Ele oferă cantitatea maximă de vitamina C atunci când sunt consumate proaspete, însă aciditatea lor puternică le ajută să păstreze un volum ridicat de vitamina C chiar şi atunci când sunt ţinute la congelator sau conservate.

Datorită culorilor vii şi a cantităţii importante de pectină, multe fructe de pădure sunt ideale pentru dulceţuri şi jeleuri. La fel de faimoase sunt şi în sosuri, budinci, prăjituri coapte şi concentrate pentru băuturi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment