Alimentele calde ajută la creşterea temperaturii organismului, iar cele picante ajută la circulaţia sângelui.
Proteinele oferă organismului mai multă căldură decât grăsimile
Băuturi calde şi alimente picante
Aceasta ar fi alegerea în anotimpul rece. Potrivit specialiştilor în nutriţie, aceste pofte culinare pot fi asociate cu sosirea iernii. Medicii completează că sunt şi anumite motive biologice pentru care ne îndreptăm spre aceste alimente, mai ales in perioada rece.

Pe timpul iernii, organismul nostru solicită mai multe calorii, în încercarea de a adăuga un strat suplimentar care să ne ţină de cald şl, în acelaşi timp, depozitează câteva calorii pentru cazul în care nu am avea suficientă mâncare în zilele foarte reci.

De fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar există anumite alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele. Produsele bogate în proteine sunt mai “călduroase'' decât cele bogate în amidon sau grăsimi.

Astfel, carnea este printre cele mai bogate surse de proteine, dar medicii recomandă carnea slabă, precum cea de pui sau de peşte, deoarece nu conţine grăsime ca cea de vită, oaie sau porc.

În plus, fructele de mare, laptele, iaurtul, brânza degresată şl ouăle reprezintă o sursă bogată de proteine. Pentru persoanele care ţin post, specialiştii în nutriţie spun că proteinele se pot lua şi din anumite legume, precum fasolea, ciupercile, mazărea, iar organismul va primi aceeaşi cantitate de căldură. Mai mult, proteinele de natură vegetală se mai găsesc şi în cereale, precum grâu, orz, porumb, orez, în spanac, în seminţe şi nuci.

De asemenea, alimentele picante ne pot încălzi din interior. Lichidele calde şi ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de bază pentru anotimpul rece. Din cauza aerului rece şi uscat din această perioadă, avem nevoie să ne hidratăm, aşa că ar fi bine să consumăm mai multe lichide, ceaiuri şl supe calde.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment