Termenul salată provine din latinescul sal, care înseamnă sare, deoarece salată era orice aliment peste care se presăra sare.
Legumele de salată, apreciate pentru vitaminele A, C și acidul folic
Salata verde este probabil cea mai întrebuinţată legumă de salată, iar alte legume sunt bine-cunoscutul castravete (cu un conţinut scăzut de calorii, dar sărac în substanţe nutritive), năsturelul (cu importante proprietăţi nutritive, antibiotice şi de prevenire a cancerului) şi sparanghelul - un aliment pe care îl puteţi consuma gătit sau crud.

Legumele verzi de salată nu trebuie plasate în categoria numai pentru cei care ţin regim. Deşi au puţine calorii (fapt datorat în mare parte conţinutului ridicat de apă), acestea mai conţin şi o cantitate rezonabilă de substanţe nutritive şi cu proprietăţi medicale.

Sunt surse utile de vitamina A, C şi acid folic, şi au o cantitate de potasiu şi alte minerale, între care şi iod. În general, cu cât sunt mai închise la culoare frunzele, cu atât conţin mai mult betacaroten, deci nu aruncaţi frunzele exterioare.

Unele dintre aceste legume mai sunt şi diuretice, deci ajută la tratarea inflamaţiilor şi reţinerii de apă. Ele se combină excelent cu o varietate infinită de legume şi fructe, constituind feluri principale sau aperitive foarte interesante.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment