Peștele și brânzeturile
Produsele alimentare care conțin proteine în timpul digestiei se transformă în aminoacizi. Un aminoacid numit tirosină mărește producerea unor neurotransmițători precum dopamina. Aceștia sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a mări nivelul de concentrare și energie. Produsele bogate în proteine sunt peștele, ouăle, carnea de pui, brânzeturile sau laptele.
 
Cerealele
Consumul de carbohidrați favorizează eliberarea insulinei în sânge. Aceasta elimină aminoacizii din organism, mai puțin triptofanul. Ajunși în creier, aceștia sunt transformați în serotonină, un neurotransmițător care micșorează durerile, pofta de mâncare, induce o stare de liniște și somn. Persoanele care țin dietă, pot deveni deprimați în 2 săptămâni de la începerea ei, adică într-un interval în care nivelul serotoninei s-a micșorat din cauza consumului mic de carbohidrați. Produsele sănătoase care conțin carbohidrați sunt pâinea din făină integrală, orez, cereale și fructe.

Cafeina
Cafeina poate fi un antidepresiv eficace, îndeosebi în cazul persoanelor cu depresie moderată care nu au nevoie de medicamente. Nu consumați mai mult de 2 cești pe zi, deoarece pot părea efecte adverse. Ciocolata care conține peste 70% cacao stimulează producerea de serotonină. Asemenea scorțișoarei, ciocolata este un afrodiziac.

Spanacul și sucul de portocale
Insuficiența de acid folic se asociază cu depresia, iar fenomenul se explică prin micșorarea serotoninei din creier, arată studiile. Acidul folic se poate obține dintr-o porție de spanac sau dintr-un pahar cu suc de portocale. Miezul de nucă și cel de migdale conțin folaţi și grăsimi de o calitate bună.

Semințele de floarea-soarelui
Persoanele care au un deficit de seleniu sunt mai iritabile, anxioase, ostile și deprimate față de cele care nu au această problemă. Unii cred că seleniul are efecte asupra funcției neuronale. Consumați în fiece zi semințe de floarea-soarelui, cereale integrale și pește-sabie.

Ficatul
Ouăle și ficatul conțin coline, un component al complexului de vitamina B, fără de care apar probleme de concentrare și de memorie. Colina reprezintă un precursor al unui neurotransmițător din creier denumit acetilcolină. Acesta este legat de memorie. Studiile arată că persoanele cărora le-a fost blocată acetilcolina au picat testele de memorie. Nivelul mic de acetilcolină se asociază cu apariția maladiei Alzheimer sau cu probleme de memorie. Omleta cu ceapă și scorțișoară dă starea de bine și energie. În plus, are efect afrodiziac.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment