Zahărul, deși un aliment natural, este în prezent una dintre cele mai contestate alimente ca urmare a efectelor negative pe care le are asupra sănătății.
Zahărul, una dintre cele mai contestate alimente
Specialiștii spun că indiferent de starea de sănătate și de forma fizică în care ne aflăm, zahărul este dăunător. Indiferent dacă este consumat în ciocolată sau în prăjituri, în bomboane sau în sucuri dulci, zahărul este format din glucoză și fructoză care se absorb instantaneu și duc la creșterea glicemiei și la eliberarea de insulină în exces.

Prin consumul frecvent al alimentelor bogate în zahăr, pancreasul obosește și nu mai poate elibera suficientă insulină pentru neutralizarea glucozei. În acest caz, glucoza se acumulează în sânge, iar persoana în cauză este diagnosticată cu diabet de tip 2. În general, obezitatea este primul semnal de alarma în cazul unui consum excesiv de dulciuri.

Zahărul joacă un rol negativ și în sănătatea dentară. Bacteriile care se formează și se dezvoltă pe suprafața dintelui folosesc drept sursă de energie zahărul. Ele se multiplică rapid, depunerile cresc și se transformă într-un fel de depozit lipicios pe care saliva nu-l poate îndepărta și care, în timp, favorizează apariția cariei.

Fructoza este zaharida cu cea mai mare putere de îndulcire și cu acțiunea cea mai nocivă asupra danturii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment