Seleniul reprezintă un mineral esențial pentru organism, cu toate că se găsește în cantități mici în corpul uman. Posedă funcția ca un antioxidant, mai ales în combinație cu vitamina E, anihilând particulele dăunătoare cunoscute ca radicali liberi.
Seleniul, un mineral esențial pentru organism
Aceștia se formează în mod natural în organism, în urma proceselor metabolice, însă, în lipsa unui sistem antioxidant eficient, pot produce leziuni ale membranelor celulare, pot interacționa cu materialul genetic, iar multi specialiști le recunosc un rol important în procesul de îmbătrânire și în declanșarea unor maladii precum afecțiunile cardiace sau cancerul. Antioxidanții precum seleniul neutralizează radicalii liberi și pot reduce sau chiar preveni unele dintre efectele lor negative.

Seleniul este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru producerea prostaglandinelor - substanțe care controlează procesele inflamatorii din corp și care influențează presiunea sângelui. Nivelele mici de seleniu pot agrava ateroscleroza (plăci formate prin depunerea de lipide, în special colesterol, în pereții arterelor) și pot conduce la îmbătrânire prematură. Deficitul de seleniu a fost asociat cu unele forme de cancer.

Multe dintre beneficiile seleniului în organism se leagă de rolul său în producerea unei enzime numite glutation peroxidaza, responsabilă de detoxificarea organismului. Expunerea cronică la toxinele din mediu, chimioterapia, radiațiile etc., măresc necesarul organismului de seleniu.

Cercetătorii au descoperit că fumătorii au nivele mai mici de seleniu. Acest fapt se datorează mai multor motive. Tutunul micșorează absorbția seleniului în tubul digestiv. În plus, fumătorii consumă mai puține produse bogate în seleniu. Alcoolul, de asemenea, micșorează nivelul de seleniu din organism.

Afecțiuni ale inimii
Concentrațiile mici de seleniu pot duce la apariția unor afecțiuni cardiace. S-a demonstrat că nivelurile micșorate ale acestui mineral pot grăbi și agrava evoluția aterosclerozei.

Cancerul
Cercetările arată că seleniul protejează de cancerul de colon. Rate mai mari de cancer s-au înregistrat în zonele unde nivelul de seleniu din sol este mai mic. Trialuri clinice efectuate în populație au arătat că persoanele care consumă diete bogate în antioxidanți, inclusiv seleniu, posedă un risc mai mic de cancer de prostată. Se pare că și cancerul de piele este influențat de concentrația de seleniu din organism.

Afecțiuni ale sistemul imunitar
Seleniul este important pentru o bună funcționare a sistemului imunitar. Împreună cu alte minerale, seleniul contribuie la formarea globulelor albe din sânge, îmbunătățind capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile și agenții patogeni.

Infertilitatea masculină
Seleniul, ca și alți antioxidanți, joacă un rol important în producerea unor proteine din structura spermatozoizilor. Deficitul de seleniu posedă un efect negativ asupra mobilității spermatozoizilor. Un studiu efectuat asupra unui număr de bărbați infertili a arătat că cei care au primit suplimente de seleniu au avut după 3 luni o mobilitate mai bună a spermatozoizilor, față de cei care au primit un placebo.

Seleniul este implicat în patogenia și altor afecțiuni. Insuficiența seleniului poate agrava maladiile hepatice, diabetul, artrita reumatoidă, afecțiunile tiroidei, astmul. Cercetările arată că seleniul poate fi util în prevenirea și tratamentul unor afecțiuni oculare precum degenerescența maculară datorată vârstei, poate ameliora simptomele din lupus, au cele din unele afecțiuni ale pielii.

Care sunt sursele de seleniu?
Seleniul se poate găsi în numeroase surse alimentare - pește, scoici, usturoi, cereale integrale, ficat, germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, nuci și altele. Cantitatea de seleniu prezentă în diverse alimente depinde de concentrația seleniului din sol. Seleniul este nimicit când produsele alimentare sunt rafinate și procesate. Din această cauză, consumul de produse proaspete, neprocesate, este o alegere bună de a obține mineralul dat.

În cazul administrării suplimentelor de seleniu, trebuie să fiți atenți. Dozele mari de seleniu, în timp, pot produce oboseală, artrită, cădere a părului, tulburări gastrointestinale sau iritabilitate. Anumite medicamente pot interacționa cu suplimentele de seleniu. Din această cauză, înainte de a începe un tratament cu suplimente ce conțin seleniu trebuie consultat medicul. Așa medicamente sunt unele citostatice și unele medicamente utilizate în micșorarea colesterolului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment