Potrivit nutritionistilor, orice fel de crupa are puterea de a vindeca, dar mai mult decat la toate, aceasta proprietate este evidenta la hrisca. Plus la aceasta, din planta, care se cultiva boabele se obtine miere, iar mierea din hrisca este un ajutor impotriva racelii si a gripei.  
Hrișca și proprietățile ei
Patria acestei plante sunt padurile din Himalaia, ea creste in salbaticie pana in prezent, notează sanatatea.com. Hrisca a inceput sa se cultive cu mult inainte de nasterea lui Hristos, ea se cultiva cu succes in Asia Centrala, apoi in tarile de est(Japonia, China si Coreea) si mai apoi in Europa.

In prezent din boabele de hrisca se pregatesc multe feluri de mancare, se utilizeaza in scopuri curative si este inclusa in dietele diferitelor maladii. Cu ajutorul ei chiar se poate slabi. Medicul nutritionist J.Azava plaseaza hrisca pe primul loc in lista celor mai folositoare produse pentru organismul uman.

Boabele de hrisca, fara indoiala, reprezinta un produs cu o valoare nutritiva foarte mare. Este bogata in proteine si glucide, contine o cantitate mica de lipide. La fel, in hrisca se gasesc microelemente utile ca fosforul, iodul, calciu, fierul, vitaminele din grupul B si rutina.

Continutul de glucide in hrisca este mai mic decat in alte cereale, dar din cauza structurii complexe se asimileaza destul de lent, ceea ce permite o satietate pe o perioada lunga de timp. In ceea ce priveste continutul proteinelor poate chiar inlocui carnea, aceste proteine se asimileaza foarte usor. Cel mai important, hrisca este o sursa de fier pentru organism.

Dietologii  recomanda sa utilizam hrisca cat mai des in alimentatie, in special persoanelor cu ateroscleroză, boli hepatice si de inima, edeme de origine diferita, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si anemie. Includerea in ratia alimentara a terciului de hrisca cu lapte duce la cresterea nivelului de dopamina, contribuind astfel la inlaturarea depresiei. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment