Aerul poluat, stresul, alimentele pline de E-uri și somnul dezordonat duc la dereglări ale metabolismului și la acumulări de toxine în organism. Cu toate acestea, organismul nostru are mecanismele necesare pentru epurare. Însă datorită unei vieți dezordonate acestea își pierd eficacitatea. Din această cauză ar trebui ca de câteva ori pe an să urmăm o cură de detoxificare.
Cura de detoxifiere
Când este indicată detoxificarea organismului?
Persoanele care prezintă o acumulare de toxine în organism au următoarele simptome:
- simt un gust amar în gură dimineața și au halenă (respirație urât mirositoare);
- au limba încărcată dimineață;
- prezintă dureri de cap, amețeli și se simt obosite, oricât de puțin ar munci;
- sunt apatice, astenice, fără vitalitate, chiar dacă se hrănesc suficient;
- aceste persoane sunt nervoase și au o stare permanentă de iritabilitate și stres, sunt confuze și își pierd capacitatea de concentrare;
- au o stare de somnolență permanentă, se trezesc greu dimineața și simt mereu nevoia de a dormi, indiferent că se odihnesc mult;
- prezintă tensiune crescută;
- au o imunitate scăzută și se îmbolnăvesc des;
- tulburări digestive: constipație, balonări etc.

Este recomandată o cură de detoxificare de două ori pe an, iar durata acestei cure nu ar trebui să depășească trei zile. Este bine să evitați regimurile drastice. De obicei detoxificarea organismului se face primăvara și toamna, prin post sau printr-o cură detoxifiantă.

Cel mai bine este să consultați medicul de familie înainte de a începe o astfel de cură pentru că s-ar putea să vă fie contraindicată. Nu se recomandă un regim de detoxificare persoanelor cu afecțiuni cardiace, insuficiență renală, diabet, insuficiență hepatică gravă, ulcer gastric.

Iată câteva exemple de regimuri detoxifiante pe care le puteți urma:
Cura de fructe
Fructele sunt bogate în vitamine, mai ales în vitamina C, care este cunoscută ca un puternic detoxifiant al organismului. O astfel de cură este binevenită oricui, putându-se consuma citrice, salate de fructe și sucuri naturale ori ceaiuri.

Cura cu mere
Merele au proprietăți diuretice, stimulante ale digestiei, depurative, decongestive hepatice și sunt bogate în vitamine, consumul lor fiind recomandat în afecțiuni ca:
- reumatism;
- pentru persoanele sedentare care suferă de obezitate;
- constipație;
- litiaza (pietre) biliară sau renală;
- strai de oboseală, hepatite;
- merele sunt foarte bune în cazul tulburărilor renale, fiind bune purificatoare ale rinichilor;

Este bine să folosiți merele de pe la noi, autohtone, nu cele din import sau acele mere foarte mari și fără gust. Se consumă câteva fructe pe zi și se bea suc de mere sau ceaiuri, fără a consuma alte alimente. Cura durează între una și trei zile.

Cura cu citrice
Un regim plin de vitamine în care cele mai indicate citrice sunt lămâile, portocalele și grapefruitul. Se recomandă câteva fructe pe zi, consumând și sucuri tot din aceste fructe. Un astfel de regim nu trebuie să depășească 3 zile. Nu se asociază alte alimente. Fiind o cură acidă este contraindicată persoanelor care prezintă afecțiuni gastrice (ulcer gastric, gastrite, colite, boli diareice etc.).

Cura cu ceapă
Ceapa bine tocată se întinde peste o felie de pâine cu unt. Se va consuma unt, nu margarină. Pâinea este bine să fie neagră sau graham. Nu puneți sare sau alte condimente. Se bea apă plată între mese și se consumă câteva felii de pâine pe zi, timp de trei zile.

Dieta cu fructe și legume
Se vor consuma pe parcursul a trei sau patru zile numai fructe și legume, crude sau fierte. Se vor exclude din alimentație alte tipuri de alimente. Între mese puteți consuma apă plată sau diferite ceaiuri și sucuri naturale de fructe.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment