Este un cadou minunat de la natura, a carui origine se trage din tarile mediteraniene. Unii oameni de stiinta sustin ca patria morcovului este Olanda. Principala valoare a lui desigur e in radacina, care contine glucide, saruri minerale, uleiuri eterice, caroten, acizii folic si pantotenic, precum si vitaminele A, B1, B2, C.
Morcovul - un produs bogat in vitamine
Sucul proaspat de morcov imbunatateste procesele intracelulare de oxido-reducere. Morcovul este util pentru cei care doresc sa slabeasca, deoarece regleaza metabolismului glucidic. Intrebuintarea morcovului de cateva ori pe saptamana ajuta la restabilirea rapida a fortelor si a sanatatii, mai ales in anemie, epuizarea fortelor dupa boala si dupa perioada de iarna. Morcovul poseda proprietăţi antibacteriene si antiseptice.  

Stramosii nostri foloseau morcovul in degeraturi, pentru a trata arsurile, ulcerele si ranile deschise. In acest scop morcovul spalat si ras se pune in tifon si se aplica pe rana timp de 10-15 min. de 3 ori pe zi.

Sucul din morcov se da la copiii cu diaree, de asemenea, cu suc se sterge cavitatea bucala la copiii mici in candidoza orala.

Morcovul previne cancerul, deoarece contine un numar mare de antioxidanţi, care distrug radicalii liberi.

Medicina tradiţională utilizează si semintele de morcov, care sunt colectate toamna. Infuzia de seminte are un efect vasodilatator si se recomanda in hipertensiune arteriala, ateroscleroză si insuficienţă coronariană, la fel si pentru eliminarea pietrelor mici din rinichi si ficat.

Bucatele preparate din morcov imbunatatesc digestia, iar la mamele care alapteaza datorita morcovului secretia de lapte sporeste.

Morcovul trebuie atent de folosit in cazul inflamatiei intestinului subtire, acutizarea ulcerului gastric si duodenal, unii specialisti recomandand chiar de a nu-l utiliza.

Cosmetologia ofera multe masti din morcov atat crud cat si fiert in lapte, petru a pastra tineretea pielii.

Masca pentru pielea ofilita
Morcovul se taie si se fierbe intr-o cantitate mica de lapte, se marunteste si se adauga o lingurita de miere. Toate se amesteca si se aplica pe  fata, gat 20-25 min., se spala cu infuzie calda de musetel.
Aceasta masca se face de 2 ori pe saptamana timp de o luna.

Cea mai simpla salata din morcov
Aveti nevoie de: 4 morcovi (dati prin razatoare), 2 catei de usturoi, maioneza sau smantana, sare sau zahar dupa gust. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment