Într-o singură gutuie se ascunde un întreg raft, plin cu vitamine. În ea se regăsesc vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, plus ceva fosfor, fier, sodiu sau potasiu. Prin urmare, nu e de mirare că efectele unei gutui asupra celui care o consumă sunt miraculoase.

Problemele cu tensiunea, digestia, lipsa poftei de mâncare, metabolismul, anemia pot deveni banale amintiri dacă apelaţi la fructul supranumit şi "mărul de aur". Dincolo de toate acestea, gutuia mai are şi darul de a aduce zâmbetul pe chipul celui care o consumă, având o influenţă deosebită asupra psihicului. Ca să nu mai vorbim că e un aliat de nădejde pentru cei care duc lupte cu ridurile.

Gutuia conţine 8,9 grame hidraţi de carbon la suta de grame şi are 355 calorii. Fructul este foarte bogat în acid citric si în pectina, cu efect benefic asupra sistemului circulator, determinând diminuarea tensiunii arteriale. Pe de altă parte, este unul dintre fructele cu cel mai mic conţinut în zaharuri (glucoza şi fructoza).

S-a mai dovedit că are şi obiceiul să lupte cu cancerul. Pulpa gutuilor conţine anumite substanţe care încetinesc procesul de îmbătrânire şi ajuta la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale.

Fructul şi sucul pot fi folosite pentru spălatul dinţilor. De asemenea, se poate face gargară cu suc pentru tratarea ulcerelor bucale, afecţiunilor gingiei sau inflamaţiilor gâtului.

O jumătate de pahar de suc de gutuie, băut înainte de masă, este recomandat chiar şi de doctori anemicilor, cardiacilor, şi celor care suferă de afecţiuni ale căilor respiratorii sau ale tubului digestiv. Au obiceiul să absoarbă şi să distrugă toxinele şi bacteriile vinovate de producerea diareilor.

Substanţele pe care le conţine gutuia, (vitaminele B1, B2, C, carotina, aminoacizii, uleiurile eterice şi minerale) netezesc ridurile şi hidratează tenul. Femeile au găsit dintotdeauna în gutuie un aliat preţios în menţinerea frumuseţii. Măceratul din două linguri de seminţe la o cană de apă, timp de 24 de ore, vă ajută să combateţi uscăciunea tenului.

Din cojile şi frunzele de gutuie se poate prepara o infuzie care se utilizează, sub formă de comprese, pentru crăpăturile pielii.Pe de altă parte, fructul poate e recomandat şi persoanele care urmează cure de slăbire sau vor să se menţină în formă.

Cert e că indiferent din ce motiv vreţi să apelaţi la acest fruct nu e cazul să mai aşteptaţi. Chiar dacă afară e iarnă, în organismul dumneavoastră o să vină primăvara.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment