Prazul
Prazul este o legumă înrudită cu usturoiul și ceapa și prezintă majoritatea efectelor benefice ale acestora. S-a constatat că prazul micșorează colesterolul rău (LDL colesterolul) și mărește nivelul colesterolului bun (HDL colesterol). Are efecte anti-neoplazice (protejează de cancer de prostată și colon), stabilizează nivelul glicemiei. Prazul posedă un gust mai dulce decât ceapa și poate fi folosit într-o mulțime de rețete culinare. În praz găsim: vitaminele B6, C, fier, folaţi.

Kiwi
Kiwi conține o mulțime de antioxidanți și fitonutrienţi ce protejează ADN-ul din celulele corpului. Ajută la controlul glicemiei, protejează inima și colonul, ameliorează astmul și degenerescența maculară, micșorează riscul accidentelor trombotice. Pot fi consumate ca atare sau folosite în salate de fructe. În kiwi se conțin - vitaminele C, E, potasiu, fibre, magneziu, cupru.

Broccoli
Broccoli reprezintă o legumă din familia verzei și conține mare parte din substanțele și nutrienții cu potențial anti-cancerigen specifici acestei clase. În plus, are efecte pozitive asupra aparatului cardiovascular, previne cataracta, întărește oasele și protejează de ulcer. În componența broccoli intră - vitaminele A, C, B6, B2, B5, E, triptofan, potasiu, fosfor, magneziu, acizi grași omega 3, fier, zinc.

Spanacul
În frunzele spanacului se găsesc cel puțin 13 compuși din clasa flavonoidelor, care funcționează ca agenți anti-cancerigeni. Conține cantități mari de vitamina K, protejează de boli de inimă și de afecțiuni oculare precum degenerescența maculară și cataractă, conține numeroși nutrienți cu proprietăți antiinflamatoare și protejează creierul de stresul oxidativ. Spanacul conține substanțe nutritive ca vitaminele K, A, C, B2, E, folaţi, fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, cupru, zinc, seleniu.

Merele
Se spune că merele sunt printre cele mai populare fructe, dar și unele dintre cele mai sănătoase. Conțin numeroși antioxidanți precum catechine, acid clorogenic, quercitina. Datorită lor, merele protejează de cancer de sân, cancer de colon, previn formarea pietrelor la rinichi, ajută la micșorarea colesterolului. Studiile arată că cel puțin 2 mere consumate pe săptămână reduc riscul de astm și de diabet de tip 2.
Merele sunt bogate în vitaminele K, C și fibre.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment