Multe din produsele naturale, printre care unele semințe, condimente sau legume uscate trebuie incluse în alimentația zilnică, deoarece protejează de maladiile cardiovasculare și de cancer.

Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt o sursă bună de magneziu. Studiile arată că bărbații cu un nivel ridicat de magneziu au un risc de circa 40% mai mic de a muri la tinerețe. Semințele de dovleac sunt mai utile decât cele de floarea-soarelui, posedă un efect bun contra paraziților digestivi. Sunt sățioase și au în compoziția sa multe uleiuri. Dacă se consumă în cantități mari, duc la îngrășare.

Sfecla roșie
Sfecla ajută la protejarea arterelor și reprezintă una din cele mai bune surse de folaţi și betaină, nutrienți care micșorează nivelul unor compuși inflamatori ce afectează arterele și pot crește riscul de maladii cardiovasculare. Studiile arată că pigmenții naturali din sfeclă ajută la preîntâmpinarea apariției cancerului. Consumați sfeclă proaspătă, sub formă de sucuri (în combinație cu sucul de măr și morcov), sau coaptă, cu puțin hrean. Prin coacere se păstrează mai multe vitamine decât prin fierbere. Sfecla este bogată în săruri minerale, antioxidanți, vitamina C și fier. Sfecla nu se recomandă diabeticilor în cantități mari, deoarece conține hidrați de carbon și nici celor cu suferințe hepatice.

Scorțișoara
Scorțișoara este bună pentru persoanele cu diabet. S-a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 care introduc în alimentație un gram de scorțișoară pe zi timp de 6 săptămâni, micșorează nivelul zahărului din sânge și cel al colesterolului. Puteți pune puțină scorțișoară în cafea sau în mâncare.

Prune uscate
Prunele uscate conțin antioxidanți care sunt utili în lupta contra radicalilor liberi care afectează celulele, fenomen care mărește riscul de cancer.

Guava
Guava este bogată în potasiu. Este fructul cu cea mai mare concentrație de licopen din toate fructele și legumele, un antioxidant extrem de util în lupta contra cancerului la prostată. O porție de guava conține 688 mg de potasiu, cu circa 60% mai mult față de o banană de mărime medie. Este bogată în fibre alimentare și în vitamina C (mai multă decât în portocală).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment