Va doriti o piele frumoasa, o vedere buna, un schelet sanatos si o dantura puternica? Pentru aceste lucruri trebuie sa acordati o atentie sporita aportului de vitamina A si sa va asigurati ca organismul dumneavostra primeste cantitatea optima din aceasta substanta deosebit de importanta.

Vitamina A sau retinolul are un rol foarte important in metabolismul osului, mareste rezistenta la infectii a cartilajelor, asigura integritatea si buna functionare a mucoaselor si pielii, mentine acuitatea vizuala si ajuta la acomodarea globului ocular in lumina slaba si intuneric, asigura functionarea unor organe precum tiroida, ficatu. Contribuie de asemenea la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la reglarea somnului.

In procesul vederii are probabil rolul cel mai important deoarece din vitamina A se sintetizeaza substantele fotosensibile care intervin in mecanismul intim al producerii imaginilor, la nivelul retinei. Carenta de retinol duce la scaderea acuitatii vizuale in lumina difuza, in cazuri mai grave putand aparea ulceratii oculare, corneene, opacifierea cristalinului, mergand pana la pierderea vederii.

Carenta de vitamina A mai poate produce:
  • - probleme oculare datorita degenerarii nervilor olfactivi si auditivi urmarea fiind scaderea acuitatii vizuale (indeosebi la fumatori);
  • - deprimarea sistemului imunitar si vulnerabilitate la infectii
  • - infectii ale cailor aeriene, faringite, bronsite precum si infectii gastrointestinale
  • - diferite tulburari psihice, nervozitate si anxietate ;
  • - afectarea glandelor sexuale, atrofie testiculara, uscaciune vaginala;
  • - incetinirea dezvoltarii in copilarie;
  • - ingrosarea si uscarea pielii;
  • - insomnii, cefalee, hipertensiune arteriala;
  • - unghii casante, caderea parului.
Necesarul de vitamina A:
Doza zilnica de vitamina A variaza in functie de varsta, sex si anumite stari fiziologice (sarcina). Se apreciaza ca doza zilnica necesara pentru barbati trebuie sa fie 3 mg, pentru femei 2,4 mg, iar pentru copii 1,8 mg.

Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: vitamina A ca atare, sau retinolul (prezenta in produsele de origine animala) si provitamina A cunoscuta sub denumirea de betacaroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).

Sub forma de retinol, vitamina A se gaseste in: ficatul de porc, de vita, de vitel, untura de peste, oua, produse lactate nedegresate. Beta-carotenul se gaseste in vegetale colorate precum tomatele, varza, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, si in fructe precum pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul.

Excesul de vitamina A
Aportul exagerat de vitamina A, prin depasirea pentru mai mult de sase luni a dozelor zilnice maxime duce la aparitia hipervitaminozei A care se manifesta prin aparitia osteoporozei, uscaciunea pielii si a mucoaselor, mancarimi pe piele, tulburari gastrointestinale, fisurarea buzelor, cefalee.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment