Ce este sarea iodata? - sarea iodata este o sare obisnuita cu un adaos de iod. Ea arata la fel si are acelasi gust ca si cea obisnuita. Este bine insa sa stim ca adaosul de iod are termen de expirare (indicat pe ambalaj) si deci nu trebuie sa cumparam cantitati mari de sare iodata. Pentru ca iodul sa nu se evapore in timp, sarea trebuie pastrata in vase acoperite.

Avantajele sarii iodate:
- favorizeaza dezvoltarea fizica si mentala a copiilor
- creste capacitatea de invatare a copiilor
- reduce riscul de aparitie a afectiunilor tiroidiene
- creste rezistenta organismului
- reduce riscurile asociate graviditatii
- reduce riscul de aparitie a malformatiilor la nou-nascuti
- o amenintare grava pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri.

Sanatatea fiecaruia din noi este in pericol din cauza insuficientei de iod in mediul natural al Moldovei (apa, sol, vegetatie). Fara iod, organismul uman nu se dezvolta la capacitate maxima, iar in cazuri extreme este amenintat de boli grave. Cei afectati sunt in special femeile gravide si copiii.

Cel mai vizibil semn al insuficientei de iod la copii este prezenta gusei tiroidiene. S-a stabilit ca in Moldova fiecare al treilea copil de 8-10 ani are gusa palbabila sau vizibila din cauza lipsei de iod in alimentatie.

Insa partea invizibila a problemei este cea mai grava si afecteaza mult mai multe persoane. Lipsa de iod in alimentatie duce la incetinirea dezvoltarii intelectuale si afectiuni ale creierului. Coeficientul de inteligenta al copiilor sanatosi poate scadea cu 10-15 puncte. In cazurile cele mai grave, in lipsa unui aport suficient de iod in timpul sarcinii si in primii ani de viata, retinerile in dezvoltare pot duce la retard mental si la cretinism.

Lipsa de iod este cauza cea mai frecventa se cea mai usor de prevenit a deteriorarii functiilor mentale.

Alte efecte ale lipsei de iod:
- riscuri pentru sarcina si avorturi spontane
- anomalii innascute
- deficiente psiho-motorii la nou-nascuti
- retineri in dezvoltarea fizica
- hipotiroidism
- cancer tiroidian

Pentru a preveni aparitia acestor probleme grave, utilizati sarea iodata. Folosirea sarii iodate in locul sarii obisnuite este suficienta pentru a indeparta riscul de aparitie a oricarei afectiuni cauzate de lipsa de iod.

Totodata, nu este necesar sa consumati mai multa sare decat in mod obisnuit - iodul continut in cantitatea de sare iodata folosita in alimentatia zilnica este suficient pentru a asigura necesarul organismului.

Pentru femeile gravide si copii este recomandata in mod special folosirea sarii iodate. Un gest simplu - folosirea zilnica a sarii iodate - poate face o mare diferenta in starea de sanatate a intregii familii si in special a copiilor.

Diferenta de pret dintre sarea iodata si cea obisnuita este prea mica pentru a pune in pericol sanatatea familiei tale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment