Raspandit in cam toata Europa, marul este considerat regele fructelor. Originar din Persia el se afla si astazi in stare salbatica in Asia Mica. In urma cu 2000 de ani existau aproximativ 30 de soiuri de meri. Astazi cifra acestora a atins 600.

Desi se stia ca marul este un fruct foarte important pentru sanatatea noastra inca din antichitate, cercetatorii au descoperit de curand compozitia exacta a acestuia: apa, albumine, grasimi, calciu, fosfor, fier si sodiu, celuloza, hidrati de carbon, potasiu, magneziu si vitamine (A, B1, B2, C). Acum cunoastem cu exactitate care substanta din compozitia marului va avea un efect asupra unei afectiuni sau a alteia.

Daca, de exemplu, aveti probleme cu sistemul nervos, este recomandat sa consumati un mar, seara inainte de culcare, fara sa fie urmat de nimic altceva. Daca doriti sa va pastrati dintii albi si sanatosi, atunci trebuie sa stiti ca sucul marului este foarte potrivit pentru asta. Multe persoane consuma mere, dar le curata de coaja.

Aceasta este o mare greseala pentru ca ea contine saruri minerale si alte substante de care organismul are nevoie. Aciditatea marului influenteaza pozitiv functiile ficatului, rinichilor, creierului si intestinului. In mod frecvent mamele ale caror copii au diaree nu le dau voie acestora sa manance mere. Desi alte fructe nu sunt indicate pentru astfel de afectiuni, marul face exceptie.

Daca dupa ce ati citit mai sus, va doriti sa faceti o cura de mere, aveti grija sa folositi mere coapte date prin razatoare. Nu combinati marul cu zahar, serviti-l asa cum este el in cantitati pe care sa le puteti suporta fara nici un fel de probleme. In timpul tratamentului (care poate dura 2-3 zile) puteti sa serviti paine si lactate, cartofi si oua (cantitati mai mici) fara ca rezultatul acestuia sa fie diminuat.

Parul provine din aceeasi zona ca si marul, el fiind raspandit pana in Asia Occidentala. In antichitate, cele 40 de soiuri de pere erau folosite, in general, pentru marmelade. Ea este utilizata si pe post de laxativ. Din cauza continutului ridicat de zahar din continutul perei, ea nu este recomandata persoanelor diabetice. Ceaiul facut din fructe si frunze de par contine glucoza, care ajuta la scaderea durerilor vezicii biliare.

Pentru ca nu este pretentios, prunul este foarte raspandit. Este binecunoscut faptul ca prunele uscate reprezinta un aliment pretios, dar aveti grija sa nu le combinati cu carne, peste sau grasimi, pentru ca ele pot produce tulburari digestive. Pentru ca prunele contin albumina si materii azotoase sunt recomandate persoanelor suferinde de reumatism, arteroscleroza, boli ale rinichilor sau guta.

O cura de prune vindeca si cele mai rebele constipatii, cu conditia ca acestea sa fie dezaharisite. Rezultatul curei va fi: regularizarea scaunelor, decongestionarea ficatului, stimularea poftei de mancare si refacerea sanatatii stomacului. Cura de prune se recomanda persoanelor care au o proasta circulatie intestinala, celor care au probleme la ficat si rinichi, etc.

In timpul curei de prune nu trebuie sa mai luati si medicamente. Originar din China, caisul s-a raspandit in Europa in urma cu aproape 2000 de ani. Caisele coapte sunt absolut necesare organismului datorita cantitatilor mari de vitamina A. Consumul acestora stimuleaza activitatea plamanilor, ficatului si bilei. Atentie! Daca aveti probleme cu aceste organe, cel mai bine este sa serviti compoturi sau sa curatati coaja caiselor. Nu este recomandat sa consumati caise crude, pentru ca ele provoaca diaree.

Desi nu se cunoaste cu exactitate originea nucului, el este la fel de raspandit ca si ceilalti pomi fructiferi. In timp, i-au fost atribuite proprietati magice, dar ce este adevarat despre el este ca fructele sale contin substante usor de tolerat de catre persoanele diabetice. Ele sunt bogate in fosfor, substanta necesara sistemului nervos, oaselor si muschilor.

Daca aveti reumatism sau diverse eruptii pe piele o baie cu frunze de nuc va rezolva multe probleme. Un ceai obtinut din frunze de nuc, nuci verzi si miere va evita inflamarea glandelor si veti avea o digestie mai buna. Cataplasmele cu frunze de nuc sunt foarte bune pentru rani, pentru ca au proprietati astringente. Uleiul de nuci elimina viermii intestinali iar dulceata din muguri si miere vindeca anemiile, creste pofta de mancare si elimina tulburarile limfatice. Daca sunteti vegetarieni, atunci nucile (trebuie sa aveti grija sa le curatati bine, pentru a evita o posibila tuse sau raguseala) pot inlocui cu succes carnea din dieta voastra. Aveti grija insa, sa nu amesteca nucile cu branza, fasole sau mazare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment