Date importante
Este o substanţă vitaminoasă. Consecinţele deficitului de inozitol au fost studiate, pentru prima dată, în baza alimentaţiei şoarecilor de laborator. Cercetătorii continuă până în prezent disputele pentru a clarifica importanţa acestei substanţe pentru sănătatea omului.

Insă, întrucât până acum nu au fost depistate maladii identificate drept consecinţă a insuficienţei inozitolului în alimentaţie, această substanţă este considerată un component alimentar important, dar nu o substanţă vitaminoasă stringent necesară.

Surse alimentare
Drojdia de bere, zarzavaturile de culoare verde închis, (cum ar fi spanacul), ridichea, lintea, bobul.

Funcţiile în organism
Deşi această substanţă vitaminoasă nu este strict necesară pentru sănătatea omului, ea are un rol important: inozitolul influenţează procesul de mobilizare a grăsimilor din ficat şi din zonele organelor interne în timpul slăbirii.

Este posibil, de asemenea, să aibă şi o funcţie în controlul intermediarilor chimici în celule. Inozitolul poate contribui la îmbunătăţirea transmiterii impulsurilor nervoase la persoanele care suferă de afecţiuni diabetice ale nervilor şi de insensibilitate.

Interacţiuni
  • Inozitolul, întrucât se găseşte în zarzavaturile de culoare închisă, care conţin cantităţi mari de acid fitinic (hexafosfat de inozitol), va imobiliza calciul, zincul şi fierul în intestine şi va împiedica asimilarea normală a acestor substanţe.
  • Cofeina poate creşte nevoia de inozitol.
Mod de administrare
Nu există norme alimentare recomandate pentru inozitol, deoarece acesta nu este considerat un preparat de importanţă vitală. Consumul tipic conţine aproximativ 1g de inozitol şi, cu excepţia bolnavilor de diabet care pot avea nevoie de asigurarea suplimentară a 1-2 g zilnic, această cantitate este suficientă. In calitate de supliment al alimentelor cu conţinut bogat în inozitol, îl puteţi consuma, întrebuinţând granule de lecitină: câte două linguri de două ori pe zi.

Simptomele insuficienţei
Alopecia (căderea abundentă a părului), constipaţia, afecţiunile solzoase ale pielii, nivelul mare de colesterol.

Simptomele supradozării
Nu sunt cunoscute.

Securitatea utilizării
Inozitolul în capsule sau pastile poate provoca dereglări ale stomacului. Cu siguranţă veţi suporta mai bine granulele de lecitină.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment