Fructele si legumele au o importanta vitala in alimentatie: asigura in mare parte necesarul de vitamine si minerale, stimuleaza tranzitul si ajuta la mentinerea unei siluete optime. De ce n-am adopta asadar o alimentatie exclusiv vegetariana? Raspunsul este dificil, insa pledeaza cu siguranta impotriva vegetarienilor.

Vom insista in urmatoarele randuri numai pe importanta fierului si rolul negativ pe care il joaca alimentatia exclusiv vegetariana in acest sens, chiar daca argumentele pro si contra alimentatiei vegetariene pot fi dezbatute din mai multe puncte de vedere.

In capul listei ce enumera cauzele anemiei feriprive (cea mai comuna dintre toate tipurile de anemii) se gaseste alimentatia exclusiv vegetariana. De ce? Pentru ca fierul se gaseste predominant in carne si peste si mai putin in fructe si legume (unde exista, insa in concentratii mici). Spanacul este unul dintre putinele vegetale bogate in fier. Este insa dificil sa se asigure aportul necesar de fier numai prin spanac fiindca acesta nu este consumat zilnic.

In plus, odata ingerat, fierul nu este total asimilat. Numai 10% din cantitatea de fier din alimentatie este absorbita in sange. Asa se explica de ce necesarul zilnic de fier este de 10 mg dintre care numai 1-2 grame trec in sange. Dat fiind procentul scazut de absorbtie trebuie avut in vedere un aport suficient. Este de asemenea important faptul ca absorbtia de fier poate creste pana la 33% in cazul in care acesta este preluat din carne. Un mare plus pentru carne asadar...

Factori care influenteaza absorbtia de fier
  • Vitamina C creste absorbtia de fier.
  • Cafeaua si tigarile scad absorbtia de fier.
Cum recunosti anemia?
Persoanele anemice au pielea palida, parul friabil, casant, lipsit de stralucire. Unghiile sunt friabile, plate sau concave, cu striuri transversale. Mucoasele sunt palide. La “coltul gurii” apar ulceratii (zabalute), iar limba este lucioasa.

O persoana anemica este astenica, iritabila, capacitatea de concentrare este scazuta si prezinta uneori dureri de cap.

Cauze de anemie feripriva
O prima cauza de anemie este sangerarea cronica. La femei este cel mai frecvent incriminat aparatul genital (fie ca este vorba de o menstruatie foarte abundenta sau o patologie genitala), in timp ce la barbati cel mai frecvent intalnim hemoragii la nivelul tubului digestic (spre exemplu, ulcerul poate fi o cauza de anemie). Una din 4 femei cu menstra sufera de anemie feripriva.

Un alt motiv de aparitie a anemiei este aportul scazut de fier prin alimentatia deficitara. Posturile prelungite si alimentatia exclusiv vegetariana ocupa aici loc fruntas. Tot in aceasta categorie de cauze se incadreaza si copiii alimentati la san pentru o perioada prelungita, fara a li se diversifica alimentatia.

Alte cauze de anemie sunt reprezentate de felurite boli si tulburari: sindroame de malabsorbtie, interventii chirurgicale pe aparatul digestiv cu rezecarea duodenului si/sau a jejunului, lipsa congenitala a unor proteine, samd.

Cum sa aflii daca ai anemie feripriva?
Daca ai cateva dintre simptomele prezentate mai sus atunci ar trebui sa consulti medicul de familie. Este de ajuns sa ti se recolteze sange pentru ca pe baza hemoleucogramei sa se puna diagnosticul de anemie feripriva.

In general diagnosticul se pune pe baza unui numar scazut de hematii si o concentratie redusa de fier in sange (sideremie). In mod normal sideremia are valori intre 45-175 micrograme/dl.

Este foarte important de asemenea sa se identifice cauza anemiei fiindca aceasta poate fi semnal de alarma al unei boli mai grave.

Cum se trateaza anemia feripriva?
De obicei administrarea orala a suplimentelor cu fier este de ajuns pentru a vindeca anemia. Acest tratament poarta numele de “terapie martiala” si presupune administrarea pe o perioada relativ lunga de timp a pastilelor cu fier. Punem accent pe administrarea indelungata fiindca, din pacate, nu de putine ori tratamentul cu fier este intrerupt odata cu normalizarea analizelor de sange. Total gresit! Fierul trebuie administrat o perioada dubla de timp fata de cat a durat pentru normalizarea analizelor. Spre exemplu, daca au fost necesare 3 luni pentru normalizarea hemoglobinei, atunci terapia martiala va dura in total 6 luni.

Uneori pot aparea reactii adverse la administrarea fierului (greturi, varsaturi, colici, etc), insa acestea se amelioreaza la scaderea dozei.  Doza recomandata este de 100-200 mg/zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment