Manevrarea corespunzătoare a ingredientelor şi alimentelor este crucială pentru realizarea unor reţete cît mai gustoase şi sănătoase. Principalele lucruri care trebuie luate în considerare sunt curăţenia, prevenirea contaminării cu microbi şi a amestecuiui de gusturi şi arome, precum şi păstrarea mîncărurilor şi a ingredientelor la temperaturi adecvate şi sigure. Cu puţină informare, vă veţi putea scuti de o sumedenie de neplăceri.


Spălatul pe mîini
Spălaţi-vă "cu simt de răspundere" pe mîini şi chiar pînă la cot, cu apă fierbinte şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde. Fiţi în mod special atenţi la unghii şi vîrful degetelor - este unul dintre cei mai importanţi paşi în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei şi siguranţei lucrului. Inelele şi brăţările pot purta şi adăposti microbi, aşa că aveţi doar o variantă la dispoziţie: să le scoateţi de pe mîini.


Gustînd mîncarea...

  • Cînd gustaţi felurile de mîncare pe care le pregătiţi, întotdeauna folosiţi o altă lingură pentru fiecare fel în parte. De asemenea, nu băgaţi aceeaşi lingură de două ori în mîncare, după ce aţi gustat o dată, şi nu gustaţi din lingura pe care o folosiţi pentru amestec.
  • Nu vă ajutaţi de degete sau de mîini pentru a gusta. Nu este deloc igienic şi, pe deasupra, nici foarte sigur, din moment ce vă puteţi "alege" cu arsuri, în cazul în care mîncarea este fierbinte.
Ce vă faceţi în caz că v-aţi rănit?
  • Dacă "aţi reuşit" să vă tăiaţi, puneţi rapid presiune pe rană, curăţaţi-o şi bandajaţi-o corespunzător. Curăţaţi cuţitul şi masa sau tablia pe care aţi efectuat operaţiunea de tăiere a ingredientelor.
  • Întotdeauna să purtaţi mănuşi din latex sau cauciuc, în cazul în care aveţi tăieturi pe mîini. Schimbaţi bandajul cît de des posibil.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment