Proprietatile curative ale bananelor sunt cunoscute de mult de locuitorii tarilor tropicale. Bananele contin diverse zaharuri usor asimilate de organism, saruri minerale si un complex de vitamine. Toate acestea includ bananele in lista celor mai valoroase fructe, care se intrebuinteaza din ce in ce mai mult in practica medicala.
Proprietățile curative ale bananei
1. Efedrina - substanta tonica care se afla in banane ridica usor nivelul tensiunii arteriale, stimuleaza sistemul nervos central, ridica nivelul zaharului in singe si are un efect spasmolitic asupra musculaturii bronho-pulmonare.

2. 1-2 banane pe zi au actiune tonica: ridica dispozitia, cresc concentratia si capacitatea de munca, reduc oboseala, curata organismul.

3. Datorita unor substante fiziologic active numite cateholamine (dopamina, serotonina, norepinefrina), care se afla in miezul fructelor, bananele se utilizeaza cu succes in tratamentul bolilor intestinale, ulcer peptic de stomac si duoden.

4. La copii cu boli gastro-intestinale un mijloc eficient reprezinta miezul de banane strivit.

5. Sucul de banane are un efect terapeutic pozitiv in hemoragie gastrica si duodenala, in cazul holerei si  dizenteriei.

6. In boli gastro-intestinale fructele de banana reprezinta un laxativ usor.

7. Bananele se recomanda in diaree, enterita, diverticulita si colita ulceroasa.

8. Bananele sunt utile in boli de ficat, nefrita, urolitiaza, stomatita.

9. Bananele au proprietati sedative. Sucul din tulpinele plantelor este utilizat ca sedativ si anticonvulsivant in cazul isteriei si epilepsiei. Aceste proprietati au fost validate stiintific.

10. Avicena scria ca bananele ajuta in impotenta.

11. Bananele necoapte strivite si uscate se pot aplica  pe ulcerele picioarelor la diabetici. (P.O.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment