Miezul pepenelui rosu este un cocktail de apa ( 95%) si zaharuri naturale cu un gust extrem de agreabil, “condimentat” cu fel si fel de substante miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina, o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar. De aici rezulta si proprietatile sale terapeutice: continutul mare de apa îl recomanda ca prieten al aparatului urinar. Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, tuturor celor care sufera de rinichi le este recomandata în aceasta perioada o cura de pepene rosu de minim 10 zile.

Enzimele si acizii organici (continuti mai ales în apropierea cojii, de unde si gustul acru - nu foarte agreat) au efecte de dezintoxicare puternica, ceea ce face ca pepenele rosu sa fie în mod special recomandat persoanelor cu un grad mai mare de uzura a organismului, batrânilor, celor care au avut sau mai au o alimentatie încarcata de toxine. Pe scurt, o cura (de cel putin zece zile) cu pepene rosu are efecte de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara cu totul deosebite.

Cura se face foarte usor, întrucât nu este nevoie de nici un fel de preparare suplimentara. Este indicat sa se manânce pepenele ca atare, barem doua kg pe zi. Se recomanda sa fie bine copt, dulce si sa nu se evite consumarea partii de miez din apropierea cojii. În zilele foarte calduroase, se poate chiar dubla cantitatea de pepene consumata.

Câteva indicatii ale curei cu pepene rosu:
- Acnee - cura de pepene de 10-20 zile produce o dezintoxicare globala si, în plus, are anumite efecte reglatoare hormonale, facând minuni în tratamentul acestei afectiuni. În paralel, se va exclude din alimentatie carnea si alte alimente toxice. Extern, se va aplica zilnic tinctura de propolis pe zonele afectate sau cataplasme cu marul lupului (Aristolochia clematitis).

- Nefrita, pielita, pielonefrita - se consuma cantitati mari de pepene într-o singura repriza. Pe durata curei (mai ales imediat dupa ingerarea pepenelui) se recomanda evitarea frigului si a curentilor de aer în zona salelor.

- Calculi renali (pietre la rinichi) - se recomanda cantitati cât mai mari de pepene rosu. Înainte de cura si în ultimele trei zile se iau plantele care sfârma calculii renali, aportul de apa de la pepene ajutând la eliminarea acestora. Plantele care maruntesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacan (Betula alba), frunzele de merisor (Vaccinium vitis idaea), rasina de pin (Pinus sylvestris), boabele de ienupar (Juniperus communis). Daca am luat si plantele care sfarâma calculii, 1-2 ore dupa ce am consumat pepenele vom tine pe zona rinichilor o sticla cu apa foarte calda.

- Reumatism - cura cu pepene este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pentru vindecare, precum si cu gimnastica medicala recuperatorie. Se recomanda 12-20 de zile de cura de pepene.

- Calculi biliari - se iau seminte de pepene rosu si se usuca. Se dau prin râsnita de cafea si se ia în fiecare dimineata câte o lingurita din aceasta pudra, amestecata cu o lingura de ulei de masline. Se iau 10 zile la rând, dimineata, pe stomacul gol si se sta culcat 10 minute pe partea dreapta. Tratamentul dureaza trei luni, câte zece zile din fiecare luna, la intervale regulate. Reteta este foarte eficienta. În perioada tratamentului se exclud prajelile, grasimile, alcoolul si cafeaua.

- Constipatie, colita de putrefactie - se va consuma pepenele, toata portia, în fiecare dimineata pe stomacul gol, fara a mânca apoi nimic vreme de minimum patru ore. Prima masa va începe apoi cu patru linguri de tarâte de grâu înmuiate în apa si, eventual, îndulcite cu miere.

Precautii: la persoanele cu probleme de digestie nu este indicata asocierea la aceeasi masa a pepenelui rosu cu alimente mai grele (prajeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (oua, carne), deoarece poate produce indigestie.

De retinut: atât pepenele rosu, cât si pepenele galben contin foarte putin sodiu si cantitati însemnate de potasiu. Din acest motiv, sunt indicate pentru reducerea cantitatii de sodiu din organism, ceea ce are efecte benefice asupra inimii si sistemului imunitar în special. Regimurile hiposodice sunt miraculoase în tratarea unor afectiuni ca: ischemia cardiaca, hipertensiunea, cancerul în toate fazele si stadiile, anumite dereglari hormonale etc. Eficienta tratamentului creste mult, daca pe parcursul curei cu pepene este eliminata sarea de bucatarie, care va fi înlocuita cu un amestec din parti egale de cimbru, marar si patrunjel, uscate si macinate fin.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment