Proteinele sunt una dintre cele mai importante elemente nutritive necesare organismului. Ele sunt necesare pentru contruirea şi repararea celulelor, cât şi ţesuturilor din organism. Cerinţele faţă de proteine variază în funcţie de vârstă şi sex.

De câte proteine ai nevoie?
Vârsta şi starea de sănătate, determină, de obicei, cerinţele pentru proteine. Copiii au nevoie de aproximativ 10 grame de proteine pe zi. Adolescentele şi femeile adulte necesită aproximativ 46 grame de proteine, în timp ce adolescenţii au nevoie de circa 52 grame de proteine zilnic.

Aportul de 56 de grame de proteine pe zi, este, de obicei, satisfăcător pentru un bărbat adult. Nevoia de proteine creşte la femei în timpul sarcinii şi alăptării. Femeile însărcinate şi cele care alăptează au nevoie de aproximativ de 71 de grame de proteine zi cu zi. Se sugerează că cel puţin 10 la sută din totalul consumului de calorii într-o masă sănătoasă ar trebui să cuprindă proteinele.

Riscurile deficitului de proteine
Aportul inadecvat de proteine în dieta Dvs. duce la deficitul de proteine. Simptomele cele mai comune ale deficitului de proteine includ edeme, pierderea greutăţii şi oboseală. Părul devine subţire şi fragil. În unele cazuri se întâlneşte şi căderea părului. Pielea devine uscată şi extrem de sensibilă la arsurile solare.

Persoanele care suferă de deficitul de proteine au dificultăţi în vindecarea rănilor. Ei ar putea dezvolta erupţii cutanate, ulcere, dureri de cap, greaţă, dureri abdominale, crampe musculare, leşin.

Riscurile excesului de proteine
În timp ce deficitul de proteine este în mare măsură o problemă a ţărilor în curs de dezvoltare, în ţările bogate deseori se întâlnesc cazuri în care se atestă un exces de proteine. Dieta bogată în proteine crează presiune asupra ficatului şi rinichilor. S-ar putea mări conţinutul de azot în sânge. Depozitele suplimentare din muşchi sub formă de kinotoxine ar putea provoca oboseala. Dieta bogată în proteine, de asemenea, poate creşte riscul de artrită.

Sursele de proteine
Carnea este cea mai bună sursă de proteine. Cu toate acestea, pentru a evita conţinutul de grăsimi saturate din produsele din carne, trebuie să militaţi spre carnea uşoară, ouă. Studiile arată că, două ouă pe zi sunt benefice pentru sănătate.

Peştele este o sursă minunată de proteine. Studiile au arătat că, pentru o sănătate armonioasă, corpul nostru are nevoie de aminoacizi esenţiali pentru creşterea şi refacerea celulelor.

Unii acizi esenţiali se conţin în proteinele vegetale. Boabele de fasole şi nucile sunt surse populare de aceşti aminoacizi. Banana, tomata, lucerna, morcovii, vânăta, porumbul, dovleceii, broccoli şi varza sunt doar unele exemple de proteine vegetale. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment