Date importante
Este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă).

Surse alimentare
O concentraţie mai mare de biotină se găseşte în ficat (de la 100 până la 200 mcg în 100 g), rinichi şi pancreas, în făină de soia (60-70 mcg în 100 g), gălbenuş de ou (16 mcg în 100 g), terciuri (3-30 mcg în 100 g) şi în drojdie (100-200 mcg în 100 g).

Funcţiile în organism
Biotina este necesară pentru desfăşurarea normală a proceselor energetice, pentru creştere, pentru sinteza acizilor graşi, anticorpilor, enzimelor digestive şi pentru metabolismul acidului nicotinic. Asemenea insulinei, biotina are calitatea de a reduce zahărul din sânge. Cercetătorii au descoperit în organism nouă sisteme enzimatice care au nevoie de biotină.

Ca şi vitamina K, biotina este produsă de microflora intestinală, deşi cantitatea vitaminei obţinute din această sursă continuă să fie discutabilă: unii cercetători consideră că, în condiţii normale, în acest mod poate fi obţinută o cantitate de biotină suficientă organismului fără consumul suplimentar al alimentelor şi componenţilor.

Dacă, totuşi, aveţi nevoie de un tratament suplimentar cu antibiotice - atât maturii, cât şi copiii - sinteza biotinei se poate reduce considerabil din cauza distrugerii unor bacterii intestinale, fapt ce face necesară administrarea suplimentară.

Interacţiuni
  • Albuşul de ou crud conţine substanţa numită avidină - antivitamina biotinei. Această substanţă imobilizează biotina, împiedicând absorbirea ei de către sânge. In timpul încălzirii are loc denaturarea avidinei (deteriorarea ireversibilă a structurii) în albuşul de ou şi, din cauza aceasta, ouăle prelucrate termic nu împiedică asimilarea biotinei.
  • Alcoolul atenuează capacitatea organismului de a asimila biotina, iar abuzul de alcool poate cauza un deficit profund de biotina.
  • Deficitul de magneziu (necesar pentru activarea biotinei) poate determina, la rândul lui, deficitul de biotina.
  • Administrarea antibioticelor presupune creşterea necesarului de biotina din cauza distrugerii bacteriilor intestinale care o produc.

Mod de administrare
D-biotina naturală este unica formă (din opt posibile) absolut activă a biotinei. (Celelalte forme nu sunt vitamine active în totalitate. Unele sunt parţial active, altele sunt chiar inactive.) În condiţii normale, deficitul de biotina apare rar şi, cu excepţia cazurilor când este folosită în calitate de preparat curativ în cadrul unor prescripţii medicale, întrebuinţarea suplimentară a biotinei nu este justificată.

Consumul a 100-200 mcg asigură necesarul zilnic şi poate fi obţinut din alimente. Totuşi, pierderea bruscă a puterilor şi o îmbolnăvire serioasă pot reduce nivelul biotinei şi fac necesar consumul suplimentar de la 300-500 mcg până la 5-10 mg.

Dacă sunteţi amator de dejunuri copioase sau consumaţi o cantitate mare de ouă crude (riscând să vă îmbolnăviţi de salmoneloză), aveţi nevoie să consumaţi biotina suplimentar (cel puţin 500 mcg zilnic), pe stomacul gol.

Simptomele insuficienţei
Alopecia (căderea abundentă a părului), anemia, pierderea poftei de mâncare şi greaţa, depresia, slăbiciunea, nivelul înalt de colesterol în sânge, creşterea nivelului de glucoză din sânge, somnolenţa, starea bolnăvicioasă şi miastenia, deshidratarea pielii ( nuanţă cenuşie), limba netedă şi decolorată.

Simptomele supradozării
Nu există informaţii despre apariţia vreunui efect toxic în cazul întrebuinţării a cel mult 10 mg.

Securitatea utilizării
Biotina este inofensivă.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment