Anterior, oamenii de ştiinţă au demonstrat că lipsa de vitamină are un efect negativ asupra funcţiei cardiovasculare şi creşte riscul de dezvoltare a cancerului. Experţii au înregistrat o creştere a concentraţiilor serice de TNF-alfa, un marker inflamator, la femeile sănătoase care aveau un deficit de vitamina D.

Datele obţinute explică rolul vitaminei în prevenirea şi tratamentul bolilor inflamatorii, inclusiv a bolilor cardiovasculare, scleroză multiplă şi artrită reumatoidă.

Studiul a arătat că un nivel scăzut de vitamina D împiedică funcţionarea normală a imunităţii şi contribuie la inflamaţii interne, care de obicei se produc numai la persoanele cu maladii cronice, notează sanatatea.com. S-a observat că o mică scădere a vitaminei D în organism agravează unele maladii.

Medicii americani încearcă să convingă populaţia să primească nivelul adecvat de vitamină cu ajutorul produselor alimentare - peşte, lapte, sucuri, dar şi prin intermediul luminii solare - principala sursă de vitamina D.

În conformitate cu recomandările specialiştilor, în fiecare zi trebuie să primim nu mai puţin 1000UI (unităţi internaţionale) de vitamina D. Soarele este o sursă uşor accesibilă şi gratuită de vitamina D. Doar 10 minute la lumina soarelui de trei ori pe săptămână vă permite de a menţine valorile optime de vitamină în organism, spun medicii. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment