Anterior, oamenii de ştiinţă au demonstrat că lipsa de vitamină are un efect negativ asupra funcţiei cardiovasculare şi creşte riscul de dezvoltare a cancerului. Experţii au înregistrat o creştere a concentraţiilor serice de TNF-alfa, un marker inflamator, la femeile sănătoase care aveau un deficit de vitamina D.

Datele obţinute explică rolul vitaminei în prevenirea şi tratamentul bolilor inflamatorii, inclusiv a bolilor cardiovasculare, scleroză multiplă şi artrită reumatoidă.

Studiul a arătat că un nivel scăzut de vitamina D împiedică funcţionarea normală a imunităţii şi contribuie la inflamaţii interne, care de obicei se produc numai la persoanele cu maladii cronice, notează sanatatea.com. S-a observat că o mică scădere a vitaminei D în organism agravează unele maladii.

Medicii americani încearcă să convingă populaţia să primească nivelul adecvat de vitamină cu ajutorul produselor alimentare - peşte, lapte, sucuri, dar şi prin intermediul luminii solare - principala sursă de vitamina D.

În conformitate cu recomandările specialiştilor, în fiecare zi trebuie să primim nu mai puţin 1000UI (unităţi internaţionale) de vitamina D. Soarele este o sursă uşor accesibilă şi gratuită de vitamina D. Doar 10 minute la lumina soarelui de trei ori pe săptămână vă permite de a menţine valorile optime de vitamină în organism, spun medicii. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment