Prin continutul ridicat de apa, fructele si legumele sunt un fel de apa solida, putand preveni deshidratarea si suplini pierderile de saruri minerale eliminate prin transpiratia excesiva din zilele cu temperaturi ridicate.

Macro- si microelementele continute de acestea contribuie la reglarea metabolismului in perioadele caniculare. Potolesc setea, iar apa este cedata lent in organism, in plus, fructele si legumele contin o cantitate aproape neglijabila de calorii, dar nu ingrasa. Sunt o foarte buna sursa de fibre alimentare, care contribuie la reglarea digestiei si la prevenirea constipatiei.

De asemenea, fibrele alimentare scad nivelul colesterolului si ajuta la detoxifierea organismului. Cu ajutorul acestor alimente vii este distrusa microflora intestinala pe care o acumulam in perioadele reci, atunci cand mancam mai multe alimente grele, mai multa carne conservata, afumata, sarata.

Pe langa hidratarea si rehidratarea organismului, fructele si legumele ne asigura si doze ridicate de antioxidanti puternici, cum sunt carotenoizii si vitamina C, care previn imbatranirea precoce. Iar prin continutul ridicat de potasiu contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular.

In functie de particularitatile fiecareia, legumele si fructele pot avea unele contraindicatii. Merele sau perele cu coaja ar putea sa provoace balonari pe fondul unei colite de fermentatie. Balonarile apar si in cazul celor care sufera de sindromul colonului iritabil.

Rosiile au un continut ridicat de oxalati, ceea ce solicita prudenta in consum in cazul celor care au litiaza renala generata de oxalati.

Dintre toate fructele, caisele au cel mai mare continut de caroten. Acest pigment portocaliu protejeaza pielea de soare prin stimularea melaninei.

PEPENELE. Una dintre cele mai bune surse de apa este pepenele (harbuzul), care contine pana la 91% apa si numai 27 kilocalorii/100 g. Datorita continutului ridicat de apa, pepenele are proprietati diuretice puternice, fiind recomandat celor care sufera de litiaza renala (pietre la rinichi), dar si celor bolnavi de guta. De asemenea, pepenele rosu este indicat in curele de eliminare a toxinelor.

CURE DE SEZON. Pentru detoxifierea organismului este bine sa facem o cura cu fructe si legume, cand sunt in stare proaspata. Este bine sa mancam fructe si legume intre mese, zilnic, pentru ca ele ne potolesc setea, dar si foamea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment