Se întâlneşte mai des la persoanele care consumă ciuperci procurate din surse neautorizate sau recoltate direct fără a cunoaşte speciile. De aceea, de multe ori aceste intoxicaţii sunt familiale. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată şi de vârstă, copiii fiind mult mai sensibili la substanţele toxice.

Pentru a produce o intoxicaţie e suficient ca printre ciupercile bune de mâncat, comestibile, să existe doar câteva ciuperci otrăvitoare, care în faza iniţială, de creştere se aseamănă cu ciupercile otrăvitoare, care în faza iniţială de creştere se aseamănă cu ciupercile comestibile. Dacă după câteva ore de la consumul de ciuperci apar simptome digestive: salivaţie, greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree atunci se poate bănui că ciupercile respective au fost otrăvitoare.

Perioada de timp care se scurge de la consumul ciupercilor şi până la apariţia simptomelor depinde de specia de ciuperci toxice. Două sunt speciile de ciuperci care produc mai frecvent intoxicaţii.

a. După intoxicaţia cu ciuperci „Amanita muscaria” simptomele apar mai repede, până la 2 ore de la ingestie, iar intoxicaţia este mai uşoară, fără mortalitate mare, deoarece se poate interveni mai rapid, producând vărsături bolnavului (mai înainte ca otrava să fie absorbită în organism).

b. După intoxicaţia cu ciuperca „Amanita phaloides”, simptomele apar mai târziu, după 6-15 ore de la servirea mesei. Fiindcă primele îngrijiri sunt şi ele târzii, după ce o parte din otravă a trecut în corp, simptomele sunt mai grave, coma e mai îndelungată şi mortalitatea mai mare.

Primul ajutor. În ambele tipuri de intoxicaţii se vor provoca vărsături, se va da intoxicatului să bea apă amestecată cu cărbune medicinal, (10-20 tablete) după care se repetă provocarea de vărsături. După aceea i se dă victimei un purgativ salin.

Dacă avem la îndemână se va bea o soluţie de permanganat de potasiu foarte slabă, 1:10.000 (până apa devine uşor roză), care poate neutraliza o parte din toxic. În toate cazurile în care se bănuieşte intoxicaţia cu ciuperci, victima se va evacua la spital, împreună cu toate persoanele care au consumat acest aliment, chiar dacă nu au prezentat simptome.

Prevenirea intoxicaţiei cu ciuperci este foarte simplă: nu se vor mânca nici un fel de ciuperci în afară de cele procurate din comerţul autorizat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment