Vitamina A
Esenţială pentru sănătate, ea nu există în organism ca un compus simplu, ci se regăseşte sub diverse forme. Îmbunătăţeşte vederea şi are grijă de sănătatea pielii. Cele mai bune surse de vitamina A sunt: ficatul, morcovii, frunzele de broccoli, cartofii dulci, untul, spanacul, dovleacul, ouăle, caisele, papaya, mango, mazărea.

Vitamina C
O doză zilnică de vitamina C ajută la păstrarea sănătăţii şi poate ajuta la însănătoşirea rapidă în caz de diverse afecţiuni. Vitamina C previne cancerul, bolile de inimă, cataracta şi alte probleme serioase de sănătate. Surse naturale de vitamina C: broccoli, căpşune, portocale, lămâi.

Vitamina D
Ieşiţi la soare pentru doar zece minute zilnic. Acesta este tot ce aveţi nevoie pentru doza zilnică de vitamina D, care e esenţială pentru sănătatatea oaselor şi a sistemului imunitar. Vitamina D poate preveni cancerul de colon şi alte feluri de cancer. Surse alimentare de vitamina D sunt: sardinele în conservă, macroul, heringul, creveţii, laptele fortifiat.

Vitamina E
În topul vitaminelor, aceasta se situează pe primul loc. vitamina E este esenţială pentru sănătatea inimii şi are un rol foarte important în prevenirea cancerului. Excelentă pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar, vitamina E face o bună echipă cu vitaminele A şi C pentru o maximă protecţie antioxidantă. Surse importante de vitamina E conţin următoarele alimente: uleiul de germeni de grâu, uleiul de floarea soarelui, spanacul, germenii de grâu.

Vitamina K
Este esenţială în coagularea sângelui, ajută la vindecarea rănilor. Vitamina K e esenţială pentru oprirea sângerărilor. Surse principale de vitamina K sunt gulia albă, broccoli, varza, spanacul şi ficatul de vită.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment