Date importante
Este o substanţă vitaminoasă. Colina acţionează ca o vitamină veritabilă în organismele unor mamifere (câinii, pisicile, şobolanii, cobaii), dar nu în cel uman.

Organismul uman sănătos, care funcţionează normal, este capabil să producă singur colină. Din această cauză, chiar dacă substanţa respectivă va lipsi din alimentaţie, organismul nu va avea de suferit în urma maladiilor provocate de deficitul de colină.

În organism, colina participă la sinteza unor componenţi chimici ai creierului, la mobilizarea grăsimilor (îndeosebi la eliminarea lor din ficat) şi la transmiterea impulsurilor nervoase. In cazul lipsei ei din alimentaţie, organismul o poate sintetiza din componenţi. Este necesar să precizăm că aceasta se poate întâmpla numai în cazuri excepţionale, deoarece colina este conţinută în majoritatea produselor alimentare. Ea poate fi identificată în multe uleiuri vegetale sub formă de colină liberă, iar în sursele de origine animală se găseşte sub formă de lecitină.

Surse alimentare
Ouăle, ficatul, boabele de soia, fulgii de ovăz, conopida, varza, arahidele. Colina este parte componentă a lecitinei, care poate fi găsită în farmacii.

Funcţiile în organism
- Colina însăşi nu este importantă pentru organism, dar intră în componenţa unei substanţe extrem de importante a creierului (acetilcolina) şi este necesară pentru sinteza majorităţii componenţilor lipizi ai membranelor celulelor umane.

- Cercetările au demonstrat că şi colina alimentară (sub formă de lecitină) sporeşte cantitatea colesterolului „bun", de densitate crescută, şi reduce cantitatea colesterolului ,,rău", de densitate scăzută. O asemenea substituire ar putea normaliza cantitatea lipidelor din sânge şi ar reduce riscul afecţiunilor cardiace.

- Colina are un anumit rol în procesele din creier referitoare la capacitatea de a învăţa şi memora (care se diminuează odată cu vârsta), probabil datorită rolului ei în producerea substanţelor chimice ale creierului. La pacienţi cărora le-a fost administrată colina şi preparate similare s-a înregistrat diminuarea memoriei.

- Conform unor cercetări, insuficienţa colinei poate contribui la dezvoltarea cirozei la alcoolici; pe de altă parte, alimentaţia bogată în colină poate împiedica distrugerea ficatului sub acţiunea alcoolului. Cercetări documentate asupra animalelor de laborator demonstrează apariţia infiltraţiilor grăsimilor degenerate, foarte asemănătoare cu cele ce apar în cazul distrugerii ficatului sub acţiunea alcoolului. In cazul adăugării cantităţii adecvate de colină în alimentaţie, infiltraţiile se resorb.

Interacţiuni
  • În cazul insuficienţei colinei în alimentaţie, nivelul carnitinei (component chimic necesar organismului, care asigură oxidarea acizilor graşi pentru obţinerea energiei) se reduce în cord, ficat şi muşchi.
  • Preparatul medicamentos fenobarbital, care se administrează în scopul prevenirii crizelor epileptice, poate influenţa capacitatea de asimilare a colinei.
  • Metotrexatul, folosit în tratarea cancerului şi a artritelor reumatoide, poate, de asemenea, influenţa capacitatea asimilării colinei prin tractul intestinal.
Mod de administrare
  • Vă puteţi asigura necesarul de colină dacă luaţi lecitină (cunoscut şi ca fosfatidilcolină, parte componentă a căreia este şi colina) sub formă de granule, în cantităţi de două-patru linguri de două ori pe zi.
  • Sugarii au nevoie de colină suplimentară, întrucât în perioada aceasta a vieţii se formează sistemul nervos dezvoltat.
Simptomele insuficienţei
Intoleranţa grăsimilor (consumarea lor are ca urmare diareea şi meteorismul), hipertensiunea, creşterea lentă, ulcerele gastrice, dereglarea ritmului cardiac, insuficienţa renală şi hepatică.

Simptomele supradozării
Dozele zilnice de 3-12 g, folosite pentru tratarea cirozei alcoolice timp de câteva luni, nu au efecte negative. Dozele zilnice de 100 g, administrate timp de patru luni, pot să nu provoace complicaţii la unele persoane, în schimb altora le pot provoca senzaţii de greaţă, salivaţie abundentă, transpiraţie, dereglări ale tractului intestinal şi miros de peşte.

Securitatea utilizării
Există informaţii despre reacţii alergice provocate de colinocloridă. Administrarea suplimentară a colinei libere poate provoca un miros de peşte, în urma transformării sale în organism. Administrarea lecitinelor, concomitent cu colinele, împiedică formarea acestui miros.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment