Date importante
Este o substanţă minerală. Importanţa fluorului pentru prevenirea cariilor a fost descoperită pentru prima dată acum 50 de ani, deşi până în prezent nu este absolut clar mecanismul de exercitare a acestui rol.

Oamenii de ştiinţă continuă să cerceteze dacă fluorul are, în afară de asigurarea sănătăţii dinţilor, şi altă importanţă pentru sănătatea omului. Totuşi, în multe oraşe apa este îmbogăţită cu fluor.

Surse alimentare
Ceaiul, peştele oceanic (sardeaua, scrumbia afumată, scrumbia albastră, somonul), consumat cu tot cu oase, şi oricare alt aliment pregătit în apă fluorată. Dacă nivelul fluorului în organism este redus, trebuie să consumaţi alimente mai bogate în el, să folosiţi pastă de dinţi fluorată şi să vă clătiţi gura cu apă fluorată pentru asigurarea sănătăţii dinţilor (îndeosebi copiii).

Funcţiile în organism
Fluorul împreună cu calciul şi fosforul vă asigură duritatea oaselor şi dinţilor.

Interacţiuni
Aluminiul, ajuns în organism de pe suprafaţa vaselor de bucătărie, cât şi cel conţinut de preparatele curative antiacide (cum ar fi alternagelul), poate imobiliza fluorul din alimente şi reduce cantitatea asimilabilă de fluor. Vasele din teflon nu contribuie la imobilizarea fluorului.

Mod de administrare
Conform NAR, doza zilnică de fluor pentru sugari este de până la 0,1 mg. pentru copii de un an - până la 1 mg, pentru copii de doi ani - până 1,5 mg şi pentru maturi - până la 2-4 mg. Cantitatea aceasta de fluor este suficientă, cu excepţia cazurilor când este necesar un tratament special.

Simptomele insuficienţei
Fragilitatea oaselor şi a dinţilor, cariile.

Simptomele supradozării
Starea proastă a oaselor, funcţionarea proastă a rinichilor, dereglări fizice şi psihice şi pete maro pe smalţul dinţilor la copii (în doze de 2-8 mg zilnic pentru fiecare kg din masa corpului, ceea ce corespunde cantităţii de 20-80 mg zilnic pentru un copil cu greutatea de 10 kg sau 40-120 mg zilnic pentru un copil cu greutatea 20 kg).

Securitatea utilizării
Compuşii fluorului sunt extrem de periculoşi (pericol de clasa I). Concentraţia maximă permisă de fluor în apa potabilă, conform standardelor, este de 1,5 mg/l.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment