Specialiştii spun că, după o alimentaţie bogată în grăsimi animale, cîteva zile de post sînt absolut necesare pentru reglarea digestiei.

Este bine ca, mai întîi, să se renunţe la carne, iar trecerea la zilele cu alimentaţie vegetariană să se facă mîncînd peşte oceanic şi iaurt. Nu puţini sînt cei care simt şi nevoia unei mîncări de fasole. Aceasta este la îndemîna oricui şi indicată de către gastro-enterologi.

În caz de constipaţie, foarte bun este un ceai laxativ (decoct) din coajă de cruşin (25 g), volbură (10 g) şi seminţe de in (5 g), la 1 l de apă. Se bea o cană, seara, la culcare. Diareea se combate cu un decoct din fructe de afin (8 g), muşeţel (2 g) şi mentă (2 g), la 500 ml apă. Se bea o cană, cu jumătate de oră înaintea fiecărei mese din zi.

Balonările se tratează cu infuzii din seminţe de anason (30 g la 1 l apă) sau busuioc (15 g la 1 l apă). În caz de greaţă, se bea dimineaţa, pe stomacul gol, ceai din rădăcină de melisă (10 g) în combinaţie cu flori de levănţică (5 g) şi cimbrişor (5 g), la 1 l de apă. Dacă apar crize de colită, se beau ceaiuri de sunătoare sau de coada şoricelului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment