Se ştie că beneficiile pe care le dă consumul de fructe şi legume sunt numeroase. De aceea, ele trebuie consumate zilnic. Varza este una dintre cele mai benefice legume pentru organismul uman. Pe de altă parte, faimoasa dietă cu supă de varză a fost declarată de Asociaţia Americană a Inimii ca una dintre cele mai periculoase diete din cauza conţinutului nutriţional foarte scăzut.

O dietă trebuie să conţină şi proteine şi grăsimi, dar şi carbohodraţi, în anumite cantităţi recomandate de nutriţionişti. Astfel, o dietă sănătoasă bazată pe varză trebuie să aibă o reţetă bine elaborată. Faimoasa dietă bazată pe supa de varză conţine ceapă verde, piper, roşii, ţelină, bulion, concentrat de supă şi varză. Astfel, nu există un echilibru între substanţele de care organismul are nevoie.

Mai mult, în această supă, conţinutul de sare este foarte mare şi dăunează tuturor, mai ales celor care sunt hipertensivi. Astfel, această supă duce la retenţia de apă în corp, problemă specifică supraponderalilor şi celor care au probleme cu inima. Se ştie că unul dintre beneficiile pe care le aduce varza este acela că este un diuretic natural, care ajută corpul să scape de excesul de apă şi sare. Sarea care se găseşte în bulionul şi concentratul care se adaugă în supă anihilează, însă, efectul diuretic al verzei. În prima zi a faimoasei diete, participanţii trebuie să mănânce câte fructe vor (în afara bananelor) şi cât mai multă supă de varză. Însă, din alimentaţie lipsesc proteinele şi grăsimile.

Un adult are nevoie de 60 de grame de proteine pe zi. Majoritatea fructelor şi legumelor conţin mai puţin de 1 gram de proteină. Astfel, un adult trebuie să mănânce mai mult de 60 de fructe şi legume pe zi. Dacă un om este supraponderal poate să stea fără să consume grăsimi pentru o zi sau două, dar în final va fi afectat de lipsa grăsimilor. Fără grăsimi, creierul şi anumite organe nu funcţionează corect.

În a doua zi, se recomandă acelaşi lucru ca în prima zi de dietă plus un cartof copt cu unt, la cină. Deci, în a doua zi se adaugă grăsime în alimentaţie. Însă, untul nu este tocmai cea mai sănătoasă sursă de grăsime. Nutriţioniştii spun că aproximativ 30% din necesarul zilnic de calorii trebuie luat din grăsimi nesaturate, ca uleiul de măsline sau cel de ton. Proteinele lipsesc a doua zi la rând. În a treia zi din nou lipsesc grăsimile şi proteinele.

Varza nu are un conţinut ridicat de calciu. De fapt, în afară de brocoli şi spanac, nici o legumă nu oferă un conţinut satisfăcător de calciu. După cum se ştie, calciul este necesar pentru a preveni osteoporoza. Cei care urmează o astfel de dietă primul lucru pe care îl observă este că nu mai au energie şi se simt moleşiţi. Deşi organismul poate să-şi procure energia din carbohidraţi, fără proteine şi grăsimi cel care urmează dieta este obosit şi uşor iritabil.

În concluzie, această dietă duce la un deficit nutriţional imens, susţin cpecialiştii americani. Varza, singură, este o sursă importantă de vitamina C şi de fibre. Este adevărat că în urma acestei diete se slăbeşte foarte mult în doar câteva zile. Însă, pe lângă deficitul nutriţional, dieta pune serios în pericol sănătatea şi chiar viaţa celor care au probleme de inimă.

Pentru a slăbi, cel mai bine şi cel mai sănătos este să se apeleze la mişcare. În plus, mişcarea este şi cea care ajută la prevenirea afecţiunilor cardiace. Specialiştii recomandă între 5 şi 10 fructe şi legume pe zi, de diferite feluri. Fiecare fel de legumă oferă organismului flavonoizi care ajută la prevenirea cancerului şi la reducerea nivelului de colesterol.

Mai mult, flavonoizii reduc şi tensiunea arterială şi nivelul zahărului din sânge. Deşi varza este foarte sănătoasă, un om beneficiază la maximum de efectele ei dacă o consumă în combinaţie cu spanac, morcovi, mere şi portocale.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment