Omul modern consideră că întotdeauna pîinea neagră este mai bună pentru sănătate decît cea albă. Însă, s-a arătat că nu orice sortiment de pîine neagră aduce beneficii sănătăţii. De exemplu, unele pîini negre au aceeaşi compoziţie ca o pîine albă, plus coloranţi alimentari, susţin nutriţioniştii. Specialiştii americani spun că pîinea este un aliment esenţial în alimentaţia mondială.

Pîinea este o sursă importantă de carbohidraţi, iar aceştia sînt vitali pentru funcţionarea corectă a organismului. Se ştie însă că, dacă aceştia sînt consumaţi în exces, duc la acumularea kilogramelor în plus. Dintre carbohidraţi, cei mai buni sînt cei complecşi, ce se găsesc în cerealele integrale. Într-adevăr, pîinea albă nu este cea mai bună sursă de carbohidraţi complecşi. Pîinea albă conţine doar cîteva vitamine B şi puţin fier.

Ea nu conţine fibre, care ajută la digestie şi la protejarea organismului împotriva bolilor coronariene şi a anumitor tipuri de cancer. De aceea, pîinea neagră este mai sănătoasă. Însă, nu pîinea care conţine coloranţi alimentari, subliniază nutriţioniştii.

Pentru identificarea celei mai sănătoase pîini negre, trebuie sa se consulte lista cu ingrediente. Dacă în capul listei se află cuvintele "cereale integrale", înseamnă că aceasta este alegerea corectă. Acestea au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sînge şi oferă vitamine şi antioxidanţi corpului. De fapt, studii recente au arătat că oamenii care consumă cereale integrale în mod regulat sînt cu o cincime mai puţin predispuşi la apariţia bolilor de inimă.

Trebuie specificat că orice pîine care conţine cereale rafinate nu oferă foarte multe beneficii organismului, mai spun nutriţioniştii. Pîinea albă nu face rău, însă pe piaţă există variante mult mai sănătoase. Pîinea neagră nu diferă la gust foarte mult faţă de pîinea albă, dar oferă o protecţie sporită contra cancerului, diabetului, infarctelor, atacurilor cerebrale şi bolilor coronariene.

Specialiştii spun că un adult trebuie să consume 30 de grame de fibre pe zi, însă mulţi oameni nu depăşesc 15 grame de fibre pe zi. Atunci cînd se cumpără o pîine, trebuie să se verifice conţinutul de fibre, dar şi nivelul de sare. Dacă o pîine conţine mai mult de 350 de miligrame de sare, nu este o alegere sănătoasă. Nu în ultimul rînd, pîinea nu trebuie sa conţină grăsimi hidrogenate şi parţial hidrogenate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment