Date importante
Este o substanţă minerală. La sfârşitul anilor '50 doi cercetători, Schwarz şi Merz, au comunicat că şobolanii cărora li s-a creat artificial deficitul cromului suferă de intoleranţa zahărului. Când însă s-a adăugat cromul în alimentaţia şobolanilor cu dereglări „diabetice", starea lor s-a normalizat.

Aceasta a fost prima confirmare a importanţei cromului pentru viaţa normală a animalelor. Din acest moment, cercetătorii au înţeles necesitatea acestei substanţe minerale pentru sănătatea omului.

Surse alimentare
Drojdia de bere, germenii de grâu, ficatul, carnea, brânza, boabele de grâu integrale, piperul negru, melasa.

Funcţiile în organism
Rolul principal al cromului în organism constă în reglarea nivelului de zahăr în sânge, în calitate de ,,factor al toleranţei glucozei". Cromul participă, împreună cu insulina, la transportarea zahărului din sânge în ţesuturile organismului, pentru utilizare sau acumulare. Acest element este atât de important pentru toleranţa zahărului, încât deficitul lui profund are ca urmare dezvoltarea unei maladii asemănătoare cu diabetul.

Nivelul cromului în organism se reduce în timpul sarcinii şi după naştere, la copiii bolnavi de diabet, la persoanele care suferă de afecţiuni arteriale coronare (sclerozarea arterelor inimii). Deficitul cromului în timpul sarcinii explică diabetul care se poate dezvolta în acea perioadă (diabetul gravidelor), iar interacţiunea cromului cu insulina poate, de asemenea, influenţa creşterea bruscă a masei corpului, acumularea lichidului şi creşterea tensiunii arteriale, întâlnite frecvent la gravide şi la lăuze.

Interacţiuni
Carbonatul de calciu poate reduce capacitatea de asimilare a cromului şi, deci, provoca insuficienţa lui.

Zahărul sporeşte necesitatea de crom în organism dar creşte şi eliminarea cromului prin urină.

Mod de administrare
Administraţi numai forma trivalentă a cromului (picolinat de crom sau glicinnicotinat) în doze zilnice de 100-200 mcg.

Simptomele insuficienţei
Senzaţia de panică, extenuarea, intoleranţa zahărului (diabetul de frontieră), creşterea lentă, nivelul mare de colesterol.

Simptomele supradozării
Erupţiile pe piele, ulcerul gastric, insuficienţele renală şi hepatică.

Securitatea utilizării
Chiar şi în doze foarte mari cromul nu exercită efecte negative asupra animalelor supuse experienţelor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment