Astazi, laboratoarele stiintifice au demonstrat ca aceste alimente sunt cu adevarat foarte bogate in substante necesare organismului. Laptele contine apa, albumina, grasimi, hidrati de carbon, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, clor, sulf, magneziu, calorii si vitaminele A, B1, B2, C si D. El este un aliment complet pentru copii, satisfacand toate nevoile micutilor.

In cazul adultilor, desi laptele nu le este suficient, el este un leac minunat pentru rinichi si inima, invioreaza organismul si-l intareste. Laptele nu trebuie dat crud copiilor pentru ca prin el se poate transmite boala animalului de la care provine. Laptele crud contine toate elementele hranitoare, dar se va folosi ca atare numai in cazul in care se cunosc conditiile de provenienta. Laptele sterilizat isi pierde insusirile si poate duce la anemie, rahitism si chiar tuberculoza. De aceea cea mai buna cale de a fi servit in siguranta este ca el sa fie fiert. Astfel, este indepartat riscul de imbolnavire dar contine inca nenumarate elemente utile organismului. Laptele batut si iaurtul sunt paznicii sanatatii noastre. Lactatele sunt utilizate cu succes in caz de constipatie sau ulcer.

Originea mierii nu se cunoaste, dar ce se stie foarte bine este ca din punct de vedere calitativ ea depinde de florile din care albinele si-au luat nectarul si de momentul cand s-a facut aceasta. Substantele minerale extrase si prelucrate de planta duce la nectarul pe care albinele il culeg din potirul florilor. Compozitia mierii este mai complexa decat se crede: apa, albumina, hidrati de carbon, fosfor, fier, sodiu, clor, magneziu si calorii. De asemenea, se intalnesc in compozitia ei acizi precum cel formic, acetic, malic si citric. Compozitia nectarului si deci si a mierii difera in functie de anotimp, daca acesta este ploios sau secetos. Pentru ca mierea continine vitamine si grasimi solubile in apa, este un aliment foarte important.

Mierea din flori de tei este recomandata contra tusei, cea din brad este potrivita pentru cei cu probleme respiratorii si afectiuni pulmonare, cea din flori de camp pentru persoanele anemice. Mierea este foarte potrivita in tratamentele inflamatiilor gatului, durerilor stomacale, pentru inviorarea ochilor (cataplasme) si pentru afectiuni ale pielii. Pentru cei care nu pot dormi, o lingurita de miere inainte de culcare rezolva problema. Pentru persoanele sensibile la stomac se recomanda mierea recoltata pe timp ploios pentru ca are valori minerale mai scazute si e mai usor de tolerat. Mierea este un tonic foarte bun, este antiseptica, laxativa si racoritoare, folosindu-se deseori pentru ameliorarea tulburarilor inimii.

Mierea este foarte eficienta in tratarea infectiilor din cavitatea bucala. Luati mai multe lingurite pe zi, lasand de fiecare data sa se topeasca mierea in gura. Inghititi-o apoi incet si clatiti gura. In caz de amigdalita inghititi incet cate o lingurita de miere, de cateva ori de-a lungul unei zile sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet, diluate intr-un pahar cu apa calda. Durerile provocate de arsuri sunt calmate cu miere.

Ea impiedica formarea basicilor si grabeste vindecarea. Luati o lingurita de miere si ungeti-va cu ea portiunea arsa. Repetati procedura de cateva ori. Constipatia se trateaza de asemenea cu miere si efectele sunt garantate: dimineata pe stomacul gol, beti un pahar cu apa calda in care amestecati o lingurita de miere de albine.

Extenuarea fizica si psihica poate fi remediata cu un tratament obtinut din miere cu zer. Aceasta este o combinatie fara egal: zerul va ofera toate substantele vitale existente in lapte, iar mierea va reda energia consumata. Daca va simtiti obositi sau sunteti foarte solicitati fizic sau psihic, beti in fiecare zi un pahar de zer in care amestecati doua lingurite de miere.

O bautura rezultata din amestecul de miere cu otet de mere aduce somnul atunci cand va supara insomnia: amestecati doua lingurite de miere cu doua lingurite de otet de mere si cu un pahar de apa calda. Beti lichidul seara, inainte de culcare, cu inghitituri mici. Indiferent de afectiunea de care suferiti tratamentul cu miere nu da gres. De aceea, pentru sanatatea dumneavoastra ar trebui sa inlocuiti zaharul din alimentatie cu mierea atat de utila organismului. O sa aveti numai de castigat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment