De cele mai multe ori sanatatea si boala sunt cele doua consecinte ale modului in care ne hranim. O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea starii de bine si prevenirea unor boli severe, in timp ce consumul unor produse cu potential nociv asupra organismului va conduce la dereglari in diferite grade ale acestuia.

Societatea moderna se confrunta cu doua mari entitati patologice pentru care s-a demonstrat rolul alimentatiei nesanatoase in aparitia lor: bolile cardivasculare si cancerul, a caror incidenta este in crestere la nivel mondial.

Desi nu au descoperit o cauza clara a cancerului, oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai convinsi ca alimentatia are cea mai mare pondere in aparitia tumorilor maligne. Va prezentam cele mai importante alimente pentru care exista evidente ca pot duce la aparitia cancerelor si cele mai eficiente alimente in preventia acestor boli.

Principalele alimente cancerigene:
1. Alunele mucegaite, dar si alte produse care au dezvoltat mucegai au potential cancerigen datorita unor substatante toxice numite aflatoxine, indentificate in alimentele mucegaite. Din nefericere aceste toxine nu schimba proprietatile organoleptice ale produselor (gust, miros) asa ca ele uneori pot trece neobservate.

De aceea, indiferent ca-i vorba de paine, nuci, legume, alimentele mucegaite nu trebuie consumate. Exceptie fac mucegaiurile folosite in industria branzeturilor care nu produc substante toxice si mucegaiurile dezvoltate pe diverse produse zaharoase (dulceturi, gemuri, marmelada).

2. Cartofii prajiti, dar si carnea prajita si in general produsele prajite sunt alimente cancerigene datorita aparitiei unui compus chimic toxic in timpul procesului de prajire. Este vorba de acroleina, o substanta cunoscuta ca fiind cancerigena, care apare atat in uleui utilizat de mai multe ori dar si in alimente coapte precum painea sau produsele de patiserie.

3. Carnea preparata la gratar este considerata o sursa de substante cancerigene deoarece carbunii de lemn produc benzopirene. De aceea este mai bine sa utilizarea gratarelor cu gaz sau electrice, pentru ca un gratar pe carbuni produce de o cantitate mult mai mare de benzopirene decat unul pe gaz.

4. Carnea si pestele afumat pot fi contaminate cu o serie de hidrocarburi aromatice continute in fumul utilizat pentru preparearea lor.

5. Margarina este un produs aparut in al doilea razboi mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului.

Din acel moment si pana acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica.

Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism care, pentru a face fata solicitarii, utilizeaza o cantitate mare de energie. In procesul lor de metabolizare, ficatul este solicitat excesiv, favorizand hepatita.

6. Mezelurile contin nitrati, folositi cu rol de coloranti, care se trasnforma in nitriti iar acestia in combinatie cu amine endogene foarmeaza nitrozamine deosebit de periculoase. Sunca, salamul, carnaciorii au un potential cancerigen ridicat si se recomanda eliminarea acestora din alimentatie si inlocuirea lor cu produse pe baza de soia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment