Date importante
Potasiul este elementul de bază în orice celulă vie, adică îl veţi găsi din abundenţă în produsele proaspete.

Surse alimentare
Caisele uscate, pepenii galbeni, bobul, cartofii, avocado, bananele, broccoli, ficatul, laptele, untul de arahide, citricele.

Funcţiile în organism
Deşi cea mai mare cantitate de potasiu se găseşte în interiorul celulelor din care este format organismul, el se află în echilibru permanent cu cantitatea mică de potasiu din afara celulelor. Această cantitate, este foarte importantă pentru transmiterea impulsurilor electrice ale nervilor, pentru asigurarea controlului asupra contracţiilor muşchilor, inclusiv ai inimii, şi pentru menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Eliminarea celei mai mari cantităţi de potasiu este reglată de rinichi, deşi o cantitate mică se pierde şi în urma secreţiei acidului gastric şi a transpiraţiei. Starea de vomă şi diareea îndelungate pot, de asemenea, provoca insuficienţa potasiului. Cea mai frecvent întâlnită cauză a deficitului de potasiu în organism este totuşi supradozarea substanţelor diuretice.

Interacţiuni
Unele substanţe diuretice obligă rinichii să scape de surplusul de lichid prin eliminarea sodiului; odată cu sodiul rinichii elimină şi apa. Mecanismul de transmisie folosit de rinichi pentru înlăturarea sodiului se numeşte pompă sodiu-potasiu. Diureticele, provoacă înlăturarea nu numai a sodiului, ci şi a potasiului. Administrarea lor necesită consum suplimentar de potasiu pentru prevenirea reducerii nivelului lui din cauza pierderilor.

- Cofeina provoacă mari pierderi de potasiu pe cale renală şi poate cauza insuficienţa lui.

- Dacă suferiţi de carenţă de magneziu, va fi problematic să echilibraţi nivelul redus al potasiului; este nevoie să creşteţi mai întâi cantitatea de magneziu din organism, pentru ca administrarea suplimentară de potasiu să dea rezultatele dorite.

- Unele preparate diuretice şi de reglare a tensiunii arteriale au fost concepute cu scopul secundar de "păstrare" a potasiului, împiedicând pierderea lui. Dacă veţi consuma potasiu concomitent cu preparatele amintite, puteţi face o intoxicaţie din cauza supradozării cu potasiu.

Mod de administrare
În condiţii normale (adică neluând diuretice, nesuferind de viroză intestinală, nefăcând băi de aburi îndelungate, neantrenându-vă intensiv în timpul arşiţei), este posibil să vă asiguraţi cantitatea suficientă de potasiu din alimentele consumate. Dacă pierderile de potasiu sunt mari, îl puteţi obţine suplimentar din produsele alimentare menţionate mai înainte. De asemenea, mai puteţi obţine potasiu din unele medicamente, prescrise de medic. Dacă aveţi rinichii sănătoşi, nu veţi suferi de supradozare. chiar dacă veţi dubla doza.

Simptomele insuficienţei
Acneea, constipaţiile, retenţia de săruri şi de lichid, tensiunea arterială scăzută, oboseala, insomnia, miastenia şi crampele, setea, depresia, nervozitatea, judecata confuză, intoleranţa zahărului, nivelul înalt de colesterol, xerodermia şi xerostomia, puls accelerat.

Simptomele supradozării
Judecata confuză (acest simptom se manifestă atât în cazul insuficienţei, cât şi în cazul excesului de potasiu), dificultăţi de vorbire şi astenie.

Securitatea utilizării
În cazul rinichilor sănătoşi administrarea suplimentară a potasiului nu provoacă dificultăţi. Oamenii care suferă de boli renale grave (insuficienţă renală) nu pot tolera surplusul de potasiu şi îl pot administra numai sub supravegherea medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment