Din ce în ce mai multe studii şi cercetări vorbesc despre cât de important şi cât de benefic este acidul gras Omega 3. Omega 3 se găseşte în uleiul de peşte şi toţi medicii îl recomandă. Peştele şi uleiul de peşte sunt surse foarte bune de acizi graşi polisaturaţi (AGP) omega 3.

În urma unui studiu efectuat în China s-a observat că în zonele geografice în care s-a înregistrat un consum ridicat de Omega 3, preponderenţa depresiei a fost foarte mică, astfel fiind generat interesul de a încerca folosirea acizilor graşi Omega 3 ca antidepresiv.

Cecetătorii chinezi au revizuit 10 experimente medicale cu o durata de minimum 4 săptămâni. În aceste experimente au fost folosite două tipuri de acizi graşi Omega 3 pentru tratarea depresiei sau a tulburărilor bipolare. Alte studii recente au arătat că Omega 3 reduce riscul apariţiei diabetului de tip 1 cu 55%.

Omega 3 este, alături de Omega 6 ( care se găseşte în cereale), unul dintre acizii graşi esenţiali pentru organism. Între cei doi acizi trebuie să existe un echilibru. În timp ce organismul îşi procură din cereale cantitatea necesară de Omega 6, cu Omega 3 lucrurile stau diferit.

Acest acid gras atât de necesar corpului uman se obţine mai greu din alimentaţie. De aceea, medicii recomandă suplimentele. Din păcate nu se ştie care este doza zilnică recomandată de acid gras Omega 3. Nu s-a putut stabili care este cantitatea zilnică necesară de Omega 3 pentru că dieta unui om variază foarte mult. În plus, şi capacitatea corpului de a absorbi acizii Omega 3 diferă de la om la om.

Deşi nu se ştie care este doza zilnică exactă, specialiştii recomandă un consum de 365 de mg. Acidul gras Omega 3 are în componenţa doi acizi care aduc beneficii organismului. Specialiştii mai recomandă ca atunci când se iau tablete ce conţin ulei de peşte să se ia în paralel şi suplimente cu vitamine.

Acidul Omega 3 ajută la asimilarea mai bună a acestor suplimente. Alte studii au arătat că Omega 3 aduce anumite beneficii în cazul sclerozei multiple. Deşi studiile trebuie continuate, acest acid este recomandat celor care suferă de epilepsie sau alte boli de aceeaşi natură, pentru că fortifiază organismul.

Pe lângă faptul că acest acid se poate lua din peşte şi, mai ales, din uleiul de peşte, el se găseşte şi în anumite plante. Surse foarte bune de Omega 3 sunt germenii de grâu, boabele de soia, nucile şi uleiul de seminţe de in, susţin specialiştii.

Acestea sunt cele mai bune surse de Omega 3, după peşte (ton, somon, hering şi sardine). Însă, Omega 3 se găseşte în catităţi mici şi în seminţele de floarea soarelui, în avocado, în uleiul de măsline şi în anumite cereale.

Alte studii recente au arătat că acidul gras Omega 3 luptă împotriva chegurilor de sânge. Însă, dacă un pacient ia în paralel, şi medicaţie anticoagulantă trebuie să discute cu medicul dacă este bine să ia şi suplimente de ulei de peşte.

Specialiştii avertizează că odată cu încălzirea globală cantitatea de peşte este din ce în ce mai mică. Acest lucru trebuie să fie un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătatea a populaţiei din viitor. Cele mai mari beneficii pe care le aduce Omega 3 sunt pentru cei mici.

Omega 3 îi ajută pe copii să se dezvolte armonios, le corectează deficitul de atenţie, îi ajută să înveţe mai bine şi le îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu recent, copiii cu simptome de tulburări de dezvoltare a coordonării care au luat suplimente de Omega 3 au prezentat îmbunătăţiri în activităţile de citire, ortografie şi în comportament în decurs de trei luni.

De asemenea, există cercetări promiţătoare asupra efectului administrării de Omega 3 la copiii cu boli ca deficitul de atenţie (ADHD), autism şi dislexie. Mai mult, modalităţile de sintetizare moderne ale uleiului de peşte permite ca acesta să fie adăugat în mâncare. Astfel, cei mici nu mai simt gustul destul de neplăcut al uleiului de peşte.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment