Importanta alimentatiei ca factor de mentinere a starii de sanatate si ca agent terapeutic este recunoscuta de toata lumea, fara rezerve.

Un bun nivel nutritional presupune, de asemenea, o cunoastere aprofundata a comportamentului alimentar, a tipului si structurii lui, tinand cont de obiceiurile alimentare, precum si de evitarea dezechilibrelor legate de alimentatie.

In ultimul timp, excesul unor anumiti nutrienti este asociat cu prevalenta ridicata a unor afectiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, neoplasmul de san sau colon, ciroza hepatica. Patologia metabolica legata de alimentatie include principalii factori de risc vasculari, care explica mortalitatea prin bolile cardiovasculare ce ocupa, in prezent, primul loc printre cauzele de deces.

Pentru ca alimentatia sa devina o cale eficienta de promovare a sanatatii si pentru profilaxia bolilor de nutritie, ar trebui sa detinem informatii despre necesarul nutritiv si energetic al organismului, despre compozitia si valoarea nutritiva a produselor alimentare. Astfel, medicul nutritionist va putea sa intocmeasca o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa va asigure cantitati optime din toate substantele de care are nevoie organismul, in diferite stari fiziologice.

O alimentatie echilibrata trebuie sa tina cont de orice modificare in gradul de activitate fizica, cel mai important element de care depinde cantitativ aportul caloric. Eforturile de secole ale omului de a-si usura munca au condus, in epoca moderna, la o reducere drastica a gradului activitatii fizice, care nu poate fi compensat de efectuarea ocazionala sau la sfarsit de saptamana a unui sport sau a unui program de activitate fizica. Intrucat scaderea activitatii fizice nu se asociaza cu o scadere proportionala a aportului alimentar, castigul ponderal constituie consecinta acestui dublu dezechilibru.

Ca o concluzie, e nevoie de implicarea mai activa in promovarea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si activitate fizica zilnica.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment