Multe persoane sunt interesate de o metoda eficienta pentru eliminarea kilogramelor in plus, dar v-ati gandit ca aceste diete prin care reduceti masa adipoasa reduc totodata si masa musculara? Multe diete duc la pierderea unor mase grase doar din anumite zone sau deshidrateaza organismul, scazand totodata si din masa musculara. Aceasta inseamna ca eliminarea acelor kilograme in plus nu se datoreaza doar topirii tesuturilor adipoase, ci si eliminarii de apa si de masa musculara, deci efectele nu sunt chiar cele dorite, caci lipsind tonicitatea musculara pielea se lasa, isi pierde aspectul tanar si corpul nu va avea imaginea pe care o asteptati.

Dieta keto a fost folosita in special pentru sportivi, deoarece acestia aveau nevoie de protectie pentru masa musculara. Pentru ca aceasta metoda de slabire este una sanatoasa si totodata nu duce la topirea musculaturii dieta keto (dieta cetogenica sau dieta anabola) a fost adoptata si de nutritionisti insa completata cu vitamine si minerale.

Dieta keto este diferita de alte diete care exclud din alimentatie carbohidratii. Este mai eficienta asupra tesutului gras, reducerea surplusului de kilograme prin pierderea depoziteor adipoase nefiind datorata si deshidratarii sau pierderii de masa musculara.

Utila atat pentru barbati cat si pentru femei, dieta keto poate fi folosita cu precadere de cei care fac fitness sau culturism spre exemplu, atletism etc.

Dieta keto are la baza scoaterea glucidelor (carbohidratilor) din alimentatie. Glucidele sunt folosite de organism pentru functia energetica, astfel ca, atunci cand acestea lipsesc, organismul are nevoie de alta susrsa de enrgie pe care o va obtine din depozitele adipoase. In lispa glucidelor organismul intra in stare cetonica pentru ca ficatul nu mai primeste moleculele glucidice folosite in fabricarea glicogenului. Cetoza se instaleaza cand ficatul nu mai dispune de glicogen si incepe sa produca cetoze.
De asemenea dieta keto creste concentratia catecolaminelor (substante cu rol major in raspunsul organismului la stres), a cortizolului si hormonilor de crestere..

Ce presupune dieta keto
Planul saptamanal al acestei diete include scoaterea glucidelor din alimentatie, doar de vinerea dupa-amiaza pana duminica seara dulciurile putand fi consumate. In rest se consuma grasimi si proteine, iar in zilele cu exercitii fizice (care sunt obligatorii in aceasta dieta de cel putin trei ori pe saptamana) se vor manca numai proteine. Aceasta dieta include consumul zilnic de fructe. De multe ori persoanele care urmeaza aceasta dieta sunt predispuse la deshidratare, tocmai din acest motiv se impune consumul a cel putin un litru si jumatate de lichide pe zi (evitati sucurile care contin glucide, de preferat apa, lapte, ceai).

Are efecte nocive aceasta dieta?
Orice dieta ar trebui tinuta pe o perioada scurta de timp alternand cu perioade de regim variat si sanatos. Cum insa activitatile zilnice ne determina sa avem un regim de viata haotic mereu vor aparea si acele kilograme in plus. Ca orice regim, si dieta keto are riscurile sale, mai ales daca este urmata pe termen foarte lung de timp. Pentru a evita efectele nocive ale acestei diete (tulburari de vedere, scaderea densitatii oaselor prin lispa de calciu) este bine sa asociati regimului un supliment de minerale si vitamine care oricum nu va influenta rezultatele pozitive ale acestei diete.

Este indicat ca inatinte de a incepe orice dieta sa consultati un medic nutritionist care va va individualiza regimul pe care doriti sa il urmati sau va va indica un altul in cazul in care acesta nu vi se potriveste.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment