Franta este tara cu cea mai rafinata bucatarie si cea mai sanatoasa. Poate nu stiati, este tara cu accidente cardiovasculare cu risc aproape zero tocmai datorita bucatariei sanatoase. Aici, nu exista masa sa nu se bea un pahar cu vin. La sudul Frantei se gateste mult cu ulei de masline si ulei de coz-la; clima calda permanenta duce la o bucatarie sanatoasa bazata pe multe legume (populara este tocanita din legume ca la noi).

La aproape fiecare masa se mananca aici fasole verde sub toate formele: salata, garnitura... La fel de populara este salata din legume la care se adauga thon (peste fara oase) sau sunca taiata cubulete. Se pot adauga in aceasta salata orice "resturi" din frigider. Ca desert, este celebra branza (camambert, brie, branza de capra etc). Franta este campioana mondiala in privinta branzeturilor, are 480 de sortimente.

Dupa branza se mananca (o masa care se respecta) un fruct, apoi renumita cafea. Seara, francezii mananca cat mai lejer: o supa, un iaurt, felii de jambon (sunca), un fruct.

Ciorba nu are nici un succes in Franta, doar supele! Nu se mananca la pranz supa (ca la noi, doar seara si, daca se poate, seara de seara). Dimineata un ou, cereale cu lapte. Oamenii care tin la sanatatea si la imaginea lor nu beau cola, pepsi, sucuri dulci, doar apa simpla, plata.

Bucataria normala (nu cea rafinata), ca de zi cu zi, nu este deloc scumpa, se poate prepara acasa de oricine (mai ales la noi, unde legumele au gust curat, fara alterari chimice). Francezii sint foarte mari gurmanzi si mari curiosi sa guste din bucatele altor popoare.

Bucataria la ei este aproape un cult: intre orele 12 si 14, se opreste orice activitate, toata lumea ia masa, iar cine are posibilitate face si o mica siesta dupa masa. Sant foarte apreciate si fructele de mare (scoicile de roca mai ales - sant consumate crude, cu un pic de lamiie, foarte sanatoase, contin mult iod!). Interesant lucru, in Franta nu se gateste cu ceapa prajita (doar aurita putin pe foc). Toate sosurile rosii se fac cu un adaos de putin zahar (ca sa nu se oxideze, aciditatea sosului sa nu arda stomacul).

Speranta de viata este mai ridicata in Franta cu 15 ani in raport cu alte tari, regimul de viata este echilibrat in privinta hranei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment