După apă, ceaiul şi cafeaua sunt cele mai consumate băuturi din lume. Amândouă au reputaţia de a fi excitante ale sistemului nervos, lucru confirmat de oamenii de ştiinţă. Care sunt însă calităţile lor?
Cafeaua si ceaiul
Tonus - cafeaua pe primul loc
Substanţa de origine vegetală, cofeina, se găseşte în cantitate destul de mare în cafea, de la care îşi trage de altfel numele 50-150mg într-o ceaşcă de cafea (60-100 ml). Consumată într-o cantitate rezonabilă, cafeaua este un euforizant, un tonic cardiac şi stimulent al sistemului nervos, ceea ce o face să fie preţuită mai ales de cei care prestează o muncă intelectuală.

Ceaiul conţine şi el cofeină (care fiind extrasă din ceai, se numeşte teină), chiar dacă într-o cantitate mai mică (35-80 mg într-o ceaşcă). Efectele acestei substanţe sunt însă parţial inhibate de taninul prezent la rândul său în plantă. Prin urmare, ceaiul are şi el un rol stimulant, asemenea cafelei, dar numai atunci când este băut în cantităţi mari.

Acţiune preventivă - un punct în plus pentru ceai
Taninii care există în cafea sunt diferiţi de cei din ceai. Ei au într-o oarecare măsură rolul de antioxidanţi, prevenind astfel îmbătrânirea celulelor. Cafeaua este analgezică şi întăreşte efectul administrării paracetamolului. Poate fi băută în caz de dureri de cap.

Taninii existenţi în ceai au şi efect antioxidant, având în plus rolul de prevenire a maladiilor cardiovasculare. Ceaiul verde conţine o cantitate mai mare din aceste substanţe decât cel negru. Cu cât ceaiul este ţinut mai mult timp la infuzat, cu atât va fi mai mare cantitatea de tanini eliberată în apă.

Efectele secundare - scor egal
Efectele secundare sunt legate de excesul de cofeină, care poate produce iritarea intestinelor, palpitaţii, excitaţie psihică, insomnie. Cel mai bine este să vă limitaţi la două ceşti de cafea pe zi, băute după mesele principale, pentru a uşura digestia, şi să nu beţi niciodată seara.

Absorbiţi în cantitate mai mare, taninii blochează absorbţia de fier de către organism, cu riscul aferent al anemiei, şi pot determina apariţia petelor pe dinţi. Efectele secundare ale teinei sunt aceleaşi cu ale cofeinei. Nu beţi mai mult de un litru de ceai verde sau negru pe zi.

Cafeaua ameliorează anumite funcţii respiratorii
Această băutură acţionează ca bronhodilatator. Studiile clinice au pus în evidenţă faptul că, de regulă, consumul de cafea este asociat cu o îmbunătăţire a funcţiei respiratorii la astmatici. Cafegiii sunt în mai mică măsură atinşi de astm decât celelalte persoane. Trei ceşti pe zi scad riscul de astm cu 28%. Peste această cantitat nu se înregistrează nici un beneficiu suplimentar.

Ceaiul verde previne anumite forme de cancer
S-a constatat prin studii pe animale că ceaiul (în special, cel verde) exercită o acţiune protectoare împotriva cancerelor de piele, de esofag; de plămâni, pancreas, ficat, colon şi sâni. El diminuează şi riscul de cancer la stomac şi esofag Totodată riscul de cancer de colon este mai ridicat la consumatorii de ceai negru. În ceea ce priveşte cafeaua, ea protejează împotriva cancerului de colon, dar sporeşte riscul cancerului de vezică.

Cafeaua şi ceaiul vă pot ajuta în lupta împotriva obezităţii
Ambele băuturi contribuie semnificativ la creşterea nu mărului de calorii arse pentru menţinerea temperaturii corporale în condiţii de repaus fizic a pulsului şi a altor funcţii vitale. Rezultatele sunt spectaculoase atunci când cofeina este asociată cu efedrină şi aspirină, amestec care necesită însă avizul şi supraveghearea medicului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment