Date importante
Este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă). În timpul preparării alimentelor se pierde o cantitate mare de vitamină: între 15% şi 70% se pierde la congelarea fructelor şi legumelor, între 50% şi 70% - la prepararea cărnii şi între 50% şi 90% - la măcinarea boabelor.

Surse alimentare
Vitamina B6 este conţinută în cantităţi deosebit de mari în ficat, boabe de soia, banane, carne de vită şi de pasăre, ton, carne de porc, carne de viţel, rinichi, somon, drojdie de bere, alune şi arahide. Boabele nemăcinate conţin această vitamină în cantităţi mari.

Funcţiile în organism
Vitamina B6 este necesară în procesele metabolice ale proteinei şi acizilor graşi vitali, în procesele de asimilare a amidonului de origine animală (glicogenul), în procesele de sinteză a substanţelor chimice ce alimentează creierul şi a hemoglobinei celulelor roşii ale sângelui.

Organismul nostru asimilează piridoxalul (una dintre cele trei forme existente ale vitaminei) din alimente şi o transformă într-o coenzimă, care se numeşte piridoxalfosfat (PF), PF asigură funcţionarea normală a circa 60 de diferite sisteme enzimatice. Unul dintre aceste sisteme transformă triptofanul alimentar (un aminoacid important) în acid nicotinic.

Este interesant faptul că vitamina B6 s-a dovedit a fi utilă în combaterea indispoziţiei matinale a gravidelor. Acest fapt ne permite să credem că în perioada sarcinii creşte necesitatea administrării vitaminei.

Interacţiuni
  • Consumul de alcool sporeşte necesitatea administrării suplimentare a vitaminei B6, deoarece alcoolul accelerează distrugerea PF, reducând cantitatea acestei coenzime din organism.
  • Izoniazidul (preparat utilizat în tratarea tuberculozei) imobilizează vitamina şi o anihilează.
  • Penicilamina (preparat cunoscut sub numele comercial de cupramin şi folosit în tratarea artritei reumatoide) de asemenea imobilizează şi anihilează vitamina. (Atenţie, ne referim nu la antibioticul penicilină, ci la penicilamină.)
  • Fumatul reduce nivelul vitaminei B6 în organism.
  • Unele cercetări au relevat că organismul femeilor care folosesc contraceptive orale suferă de lipsa vitaminei B6. Utilizarea suplimentară a vitaminei B6 în doze de la 25 până la 50 mg/zi ameliorează următoarele dereglări: intoleranţa glucozei, sporirea cantităţii de triglicerid în sânge, congestia glandelor mamare în perioada premenstruală şi depresia.
  • Efectul preparatelor utilizate pentru tratarea bolii Parkinson poate fi anihilat de vitamina B6. Dacă suferiţi de această boală, nu trebuie să administraţi cantităţi mărite de vitamina B6; în caz contrar, puteţi reduce eficienţa medicamentelor necesare pentru tratarea maladiei dumneavoastră.

Mod de administrare
Necesarul vitaminei B6 creşte o dată cu mărirea cantităţii de proteină folosită în alimentaţie, de aceea după normele alimentare recomandate, este calculat pentru vitamina B6 în funcţie de cantitatea zilnică de proteine.

Conform normelor alimentare recomandate, unui gram de proteină asimilată trebuie să-i corespundă 0,02 mg de vitamină; astfel, dacă consumaţi 100 g de proteine pe zi, aveţi nevoie de 2 g de vitamina B6 pentru prevenirea insuficienţei şi îmbolnăvirii. Insă pentru întreţinerea sănătăţii, majoritatea maturilor au nevoie de o cantitate de la 10 până la 25 mg zilnic.

Normele alimentare recomandate vă recomandă să măriţi cantitatea de vitamină până la cel puţin 2,5 mg zilnic în timpul sarcinii şi alăptării. In timpul alăptării, copilul dumneavoastră poate suferi de insuficienţă de vitamina B6 dacă dumneavoastră utilizaţi o cantitate mai mică de 2 g de vitamină pe zi. Aceasta insuficienţă se explică prin faptul că laptele dumneavoastră va conţine mai puţin de 0,1 mg zilnic, cantitate insuficientă pentru un copil. Se recomandă utilizarea a minimum 5 mg zilnic în această perioadă şi, repetăm, 25 mg pentru maturii sănătoşi.

Medicii care recomandă folosirea dozelor mari de vitamine şi substanţe minerale în tratamentul bolilor prescriu până la 600 mg/zi (doze mai mari de 300 ori decât NAR) fără urmări negative; totuşi, nu se recomandă depăşirea dozei de 50 mg zilnic, cu excepţia prescripţiilor directe ale medicului, care vă poate urmări starea sănătăţii şi care cunoaşte bine istoria bolii dumneavoastră.

Simptomele insuficienţei
Alopecia (căderea abundentă a părului), anemia, pierderea poftei de mâncare, stările de greaţă, fisurile comisurilor bucale, senzaţiile dureroase ale limbii, ulceraţiile cavităţii bucale, conjunctivitele (iritări ale membranei ochiului), depresiile, nervozitatea, irascibilitatea, stările de ameţeală, de amorţire, junghiurile sau senzaţiile de ,,electrocutare", somnolenţa, oboseala, vindecarea lentă a rănilor, starea generală proastă, starea progresivă de inhibiţie generală.

Simptomele supradozării
Cercetările afirmă că doze de 200 mg, de 2000 mg, sau 5000 mg pot provoca paresteziile membrelor şi junghiurile în mâini şi picioare, precum şi pierderea sensibilităţii acestor zone. Femeile din grupul de studiu a acţiunilor acestei vitamine, după administrarea zilnică a dozei de 117 mg pe parcursul a trei ani cu scopul ameliorării sindromului premenstrual, descriau amorţeala şi junghiurile menţionate, dar acuzau şi sensibilitatea sporită şi leziuni ale pielii, dureri de oase, miastenia şi crampe musculare. Cercetările au demonstrat posibilitatea reducerii capacităţii de memorare la persoanele cărora li se administra doza zilnică de 100 mg de vitamină B6.

Securitatea utilizării
Vă avertizăm asupra pericolului utilizării suplimentare a vitaminei B6, în doze mai mari de 50 mg zilnic, fără supravegherea medicului. Chiar în limitele acestei doze, dacă simţiţi frisoane în degete, mâini sau picioare, trebuie să încetaţi administrarea suplimentară a vitaminei.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment